Reuzenstap naar beter internetbereik op het spoor

Nieuws

29 april 2021

ProRail heeft een contract afgesloten met telecommunicatie infrastructuur provider Cellnex. Het contract zorgt er onder meer voor dat het mobiele bereik op het Nederlandse spoornetwerk over enkele jaren volledig dekkend is, ook op afgelegen plekken. Het betekent meer comfort voor treinreizigers; een vereiste voor bijvoorbeeld meer internationaal treinreizen over middellange afstanden.

ERTMS

Voor ProRail is het daarnaast een belangrijke voorwaarde om het nieuwe Europese spoorsysteem ERTMS uit te kunnen rollen. Daarmee passen er veel meer treinen op het spoor, die ook sneller kunnen gaan rijden. Op die manier verkorten we reistijden en maken we plaats voor meer reizigers in de trein. Iets wat met een snelgroeiende bevolking leidt tot minder files en minder milieuschade.

Meer comfort voor reizigers; betere bereikbaarheid
Meer comfort voor reizigers; betere bereikbaarheid

Meer reizigers, meer datavraag

Arjen Boersma, Chief Information Officer bij ProRail: "Het aantal treinreizigers in Nederland neemt de komende twintig jaar met zeker 30 procent toe. Dat betekent ook dat meer mensen in de trein mobiel bereik en internet nodig hebben. Met deze stap slaan we dus twee vliegen in een klap: enerzijds creëren we een belangrijke voorwaarde voor het laten rijden van meer treinen, en anderzijds helpt het telecomproviders en vervoerders om te zorgen dat die mensen in de trein straks allemaal nog beter mobiel bereik hebben."

ProRail als telecomprovider

ProRail is een van de vier telecomproviders van Nederland, naast T-Mobile, Vodafone en KPN. Ons zogenoemde GSMR-netwerk is bedoeld voor data- en telefonieverkeer om treinen te kunnen laten rijden. Dit netwerk gebruikt momenteel vierhonderd antennemasten die veelal op gebouwen hangen. ProRail kan die antennemasten gebruiken voor GSM-R.

Met deze stap slaan we twee vliegen in een klap.

Arjen Boersma CIO bij ProRail

5G

De publieke telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile gebruiken de masten om het mobiel bereik te verbeteren en te vergroten. Ook biedt het hen de mogelijkheid om 5G uit te rollen. Met de komst van 5G worden steeds meer nieuwe toepassingen mogelijk.

Tachtig masten

Het contract met Cellnex houdt in dat deze partij de komende twee jaar tachtig masten neerzet op spoorgrond die zij van ProRail pacht. Daarnaast mag Cellnex de masten ook aan andere partijen verhuren en mag het nog eens honderd masten aanleggen op ProRail-grond. Het contract creëert een win-winsituatie. ProRail bespaart 30 procent aan investerings- en beheerkosten. Dat komt neer op vele tientallen miljoenen euro's aan gemeenschapsgeld. 

Versnellen

Het werken op ProRail-terrein is gebonden aan strikte regels. Zo mogen mensen er alleen aan het werk als er geen treinen rijden. Het gaat dan ook jaren duren voor het einddoel van de telecomproviders - volledige dekking – is bereikt. ProRail werkt daarom aan een vereenvoudigde procedure voor telecomproviders om het daadwerkelijk plaatsen van antennes voor beter bereik en snellere verbindingen te versnellen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers