Tijdelijke afsluiting NABO Lentsesteeg Rheden

Nieuws

14 december 2023

De Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) in de Lentsesteeg in Rheden wordt vrijdag 22 december tijdelijk afgesloten. Gemeente en ProRail hebben dit besloten om de overweg af te sluiten in afwachting van een beveiliging in 2025. Wandelaars en fietsers worden tijdelijk omgeleid via de beveiligde spoorovergang in de Oranjeweg.

Gevolgen voor de omgeving

Aannemer VolkerRail start vanaf 19 december met het plaatsen van twee nieuwe hekwerken langs het spoor nabij de Lentsesteeg. Vanaf vrijdag 22 december is het niet meer mogelijk om het spoor over te steken. Deze situatie duurt totdat ProRail de spoorovergang in de Lentsesteeg heeft beveiligd met een AHOB (Automatische Halve Overweg Bomen) voor fietsers en wandelaars op 1 september 2025.

Om het werk binnen de beperkte tijd af te ronden zet de aannemer materieel in zoals kranen, werkmachines en -verlichting. Hoewel er zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de omgeving, kan het werk tijdelijk geluidshinder geven (bijvoorbeeld lossen van materialen) of hinder van de bouwverlichting. De tijdelijke wegomleiding wordt met gele borden aangegeven.

Maatregelenpakket

De Lentsesteeg is onderdeel van het Maatregelenpakket Spoorwegovergangen Rheden. Het is een onbeveiligde openbare overweg waarop veel bijna-aanrijdingen zijn geweest. De spoorwegovergang ligt op een route waar ook schoolgaande kinderen gebruik van maken. Alleen al in 2023 zijn er minstens vier incidenten geweest. ProRail en de gemeente willen voorkomen dat er daadwerkelijk een aanrijding plaatsvindt en sluiten daarom de NABO.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Informatiebijeenkomst november 2023

Tijdens een informatiebijeenkomst op 15 november zijn omwonenden en inwoners van Rheden door ProRail en de gemeente geïnformeerd over het gewijzigde plan om in plaats van een onderdoorgang de Lentsesteeg in 2025 te beveiligen met een AHOB (Automatische Halve Overweg Bomen) voor fietsers en wandelaars.

Voorwaarde van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is dat uiterlijk per 31 december 2023 de NABO tijdelijk fysiek wordt afgesloten tot de opening van de beveiligde overweg op 1 september 2025.

Landelijk programma

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben samen de ambitie om de 180 openbaar toegankelijke NABO in heel Nederland op te heffen. Op onbeveiligde overwegen vinden dagelijks bijna-ongelukken plaats. Jaarlijks vallen er gemiddeld twee doden.

Lees meer over dit programma Lees meer over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers