Rheden : Verbetering veiligheid overwegen

De gemeente Rheden telt 37 overwegen en is daarmee een koploper in Nederland. Om de veiligheid te verbeteren worden de overwegen in Rheden gefaseerd aangepakt.

Locatie
Rheden
Startdatum
2021
Einddatum
2026

Veiliger en een betere doorstroming

Vanuit het oogpunt van veiligheid is een aanpak van de overwegen wenselijk en noodzakelijk. Met het Maatregelenpakket Spoorwegovergangen Rheden verbeteren we de spoorweg- en overwegveiligheid. Daarnaast leidt het pakket tot een verbeterde doorstroming van alle soorten verkeer op de kruisende wegen.

Op de kaart

Wil je weten waar we precies aan de slag gaan en wat we daar dan gaan doen? Bekijk het op de interactieve kaart. Klik op een overweg voor alle informatie.

Bekijk het op de kaart

Gefaseerd

Omdat dit project veel overwegen omvat, werken we vanaf 2021 tot 2026 gefaseerd aan dit project. Wij streven ernaar de duur van de werkzaamheden zo kort mogelijk te laten zijn. Ook proberen we aan te sluiten bij werkzaamheden die al gepland staan en de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Onbeveiligd

Dit project valt officieel niet onder het programma voor Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO), maar heeft daar wel raakvlakken mee. ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben namelijk samen de ambitie om de 180 publiek toegankelijke NABO's in Nederland op te heffen.

Meer over dit programma

Planning

Aannemer VolkerRail voert in het laatste kwartaal van 2022 werkzaamheden uit rondom diverse spoorwegovergangen in Rheden. Het zwaartepunt van de werkzaamheden ligt tijdens een zevendaagse treinvrije periode vanaf maandag 7 tot en met zondag 13 november.

Nu de Groenestraat eind 2021 is aangepast, vervolgt de aannemer in het vierde kwartaal van 2022 de werkzaamheden aan de spoorwegovergangen Schaarweg, Biljoen, Pinkelseweg, Middachtenallee, Havelandseweg, Hofstetterlaan en de Lange Juffer.

Naar verwachting worden de onbeveiligde spoorwegovergangen Jeugdland en Begraafplaats in het vierde kwartaal van 2023 aangepakt. De spoorwegovergang Jeugdland wordt verwijderd en de spoorwegovergang bij de Begraafplaats beveiligen we met bomen, bellen en lampen.

De bouw van de onderdoorgang in de Lentsesteeg vraagt meer voorbereidingstijd. De verwachting is dat deze in de periode 2024 tot 2026 wordt gerealiseerd. Om de onderdoorgang te bouwen is aanpassing van het bestemmingsplan noodzakelijk en dienen gronden verworven te worden.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers