Rheden : Verbetering veiligheid overwegen

De gemeente Rheden telt 37 overwegen en is daarmee een koploper in Nederland. Om de veiligheid te verbeteren worden de overwegen in Rheden gefaseerd aangepakt.

Locatie
Rheden
Startdatum
2021
Einddatum
2026

Veiliger en een betere doorstroming

Vanuit het oogpunt van veiligheid is een aanpak van de overwegen wenselijk en noodzakelijk. Met het Maatregelenpakket Spoorwegovergangen Rheden verbeteren we de spoorweg- en overwegveiligheid. Daarnaast leidt het pakket tot een verbeterde doorstroming van alle soorten verkeer op de kruisende wegen.

Omdat dit project veel overwegen omvat, werken we vanaf 2021 tot 2026 gefaseerd aan dit project. Wij streven ernaar de duur van de werkzaamheden zo kort mogelijk te laten zijn. Ook proberen we aan te sluiten bij werkzaamheden die al gepland staan en de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Onbeveiligd

Dit project valt officieel niet onder het programma voor Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO), maar heeft daar wel raakvlakken mee. ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben namelijk samen de ambitie om de 180 publiek toegankelijke NABO's in Nederland op te heffen.

Meer over dit programma

Planning

De uitvoering van fase twee van het ‘Maatregelenpakket spoorovergangen Rheden’ is gestart. Met deze fase verbetert ProRail de veiligheid van een zestal spoorovergangen waaronder twee Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s). Aannemer VolkerRail start 10 oktober met de werkzaamheden zowel aan het spoor als aan de weg. Hiervoor worden enkele spoorovergangen gefaseerd en tijdelijk afgesloten. Het gehele werk duurt tot vrijdag 18 november.

Fase twee levert hinder op voor zowel de omgeving als voor treinreizigers. Vanaf maandag 7 tot en met zondag 13 november werkt de aannemer dag en nacht door. In deze periode is er geen treinverkeer mogelijk tussen Dieren en Arnhem en vice versa. Treinreizigers worden geadviseerd actuele reisinformatie te raadplegen.

Verkeershinder

Naast de hinder van het werk zal het gefaseerd afsluiten van spoorovergangen hinderlijk zijn voor het wegverkeer. Bij elke spoorovergang plaatst de aannemer nieuwe relaiskasten en ahob-stellers en past hij de wegsituatie aan. Verkeer wordt met borden omgeleid.

Lees meer

Meer overwegen aan de beurt

De verwachting is dat in 2023 de spoorovergangen Biljoen, Begraafplaats en Jeugdland worden aangepakt en de spoorovergang in de Lentsesteeg vanaf 2024.

Op de kaart

Wil je weten waar we precies aan de slag gaan en wat we daar dan gaan doen? Bekijk het op de interactieve kaart. Klik op een overweg voor alle informatie.

Bekijk het op de kaart

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers