Tijdelijke Suurhoffbrug vaart onder Botlekbrug door

Nieuws

10 mei 2021

Voor iedereen die nog geen koffie op had, was het maandagochtend 10 mei even extra goed kijken: de tijdelijke Suurhoffbrug voer onder de Botlekbrug door, op weg naar zijn plek op de Maasvlakte.

Over het water

Een megaoperatie, dat mag het transport van de tijdelijke Suurhoffbrug door Rotterdam met recht genoemd worden. Rijkswaterstaat startte in de nacht van zondag 9 op maandag 10 mei met het verplaatsen van dit 3000 ton wegende hoogstandje. De nieuwe brug is 200 meter lang en zo’n 40 meter hoog en is gebouwd in Krimpen aan den IJssel. Vanuit daar wordt de brug in z’n geheel over het water naar z’n plek op de Maasvlakte gebracht.

Bekijk: De tijdelijke Suurhoffbrug vaart onder de Botlekbrug door op weg naar de Maasvlakte

Toenemende verkeersdrukte

Het gevaarte wordt via de Nieuwe Maas door het centrum van Rotterdam gevaren, via het Hartelkanaal en richting de Maasvlakte. De tijdelijke Suurhoffbrug wordt daar naast de bestaande weg- en spoorbrug gelegd om de toenemende verkeersdrukte te helpen opvangen tot er een definitieve oeververbinding komt.

Onder de Botlekbrug door

De nieuwe brug passeerde onderweg een aantal bruggen, waaronder dus ook de Botlekbrug. Dit is een van de grootste hefbruggen van Europa en cruciaal voor het Rotterdamse havengebied. Scheepvaart-, vracht- en personenverkeer maken elke dag gebruik van deze brug. Straks komt daar het spoorgoederenverkeer nog bij. ProRail heeft met Rijkswaterstaat en aannemer A-Lanes A15 gewerkt aan de aanleg van een goederenspoorlijn op de Botlekbrug. Het spoor ligt er en wordt nu uitgebreid getest.

Plaatsing live volgen

Wie de uiteindelijke plaatsing van de Suurhoffbrug wil volgen, kan vrijdagavond en -nacht 14 mei en zaterdag 15 mei 2021 terecht op Suurhoffbrug.live.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers