Rotterdam : Goederenspoorlijn op de Botlekbrug

Over de Oude Maas, in het Rotterdamse havengebied, ligt sinds 1955 de Botlekbrug. In 2015 is er een nieuwe brug gebouwd, een van de grootste hefbruggen van Europa. Het wegverkeer, (brom)fietsers en voetgangers gaan daar al over, de goederentreinen nog niet. Op de nieuwe Botlekbrug werken wij nu aan een nieuwe goederenspoorlijn.  

Locatie
Rotterdam
Startdatum
2017
Einddatum
nog niet bekend

Knelpunt opgelost 

De oude Botlekbrug vormde met haar lage doorvaarthoogte een knelpunt voor de scheepvaart. Dat behoort nu tot het verleden.

  • Sloop oude Botlekbrug
    Sloop van de oude Botlekbrug
  • Sloop oude Botlekbrug
    Sloop van de oude Botlekbrug
  • Sloop oude Botlekbrug
    Sloop van de oude Botlekbrug

Drie keer zo breed 

De nieuwe Botlekbrug kan meer weg- en treinverkeer aan dan de oude Botlekbrug. De nieuwe gerealiseerde Botlekbrug is namelijk drie keer zo breed en 14 meter hoog. Dat is 6 meter hoger dan de oude brug.  

Hefdelen 

De nieuwe brug heeft twee aparte hefdelen zodat schepen vanuit beide richtingen elkaar tegelijk kunnen passeren. Nu is het nog zo dat tijdens de afbouwwerkzaamheden aan de spoorverbinding er steeds één hefdeel beschikbaar voor de hoge scheepvaart. De oostelijke hef wordt vooralsnog alleen gebruikt tijdens werkzaamheden aan het westelijke hefdeel.

Zodra alle werkzaamheden afgerond zijn, komen beide hefdelen echt beschikbaar. Daardoor hoeft de brug minder vaak open voor passerende schepen: het aantal openingen daalt van vijftig naar twintig keer per dag. Goed nieuws voor de scheepvaart én voor het trein- en wegverkeer.  

Bekijk: De laatste trein over de oude Botlekbrug

Wat gaat er gebeuren?

In opdracht van Rijkswaterstaat en ProRail werkt A-Lanes A15 op de nieuwe Botlekbrug aan het spoor en de bovenleiding. Als deze werkzaamheden zijn afgerond, worden de veiligheidssystemen geïnstalleerd en kan het spoor worden aangesloten op het huidige spoorwegnet van de Havenspoorlijn veiligheidssystemen.

Ook worden de Venkelweg en Oude Maaspad opnieuw ingericht. En komt er nog aanvaarbescherming voor de scheepvaart, die gebruikmaakt van de doorvaart van de Botlekbrug.

Hinder voor scheepvaart

De scheepvaart zal tijdens de bouw hinder door stremmingen ondervinden. Wij doen er alles aan om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Stremmingen communiceren we tijdig via Scheepvaartberichten of via de website Vaarweginformatie.

Een van de maatregelen om de hinder te beperken, is om ervoor te zorgen dat er altijd een doorvaart beschikbaar is. Deze brug heeft namelijk twee onafhankelijk van elkaar te bedienen hefgedeelten. Bij stremming van het ene hefgedeelte kan het andere worden gebruikt om de schepen te laten doorvaren. Een andere maatregel is om tijdens een stremming doorvaartvensters aan te bieden.

Blijf op de hoogte

Wil je niets missen van het laatste nieuws over de Botlekbrug en de ontwikkelingen binnen het project? Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Schrijf je in

Hinder voor wegverkeer 

Mocht de Botlekbrug zijn afgesloten, dan wordt het verkeer vanuit Hoogvliet richting de Maasvlakte (en andersom) omgeleid via de Spijkenisserbrug. Doorgaand verkeer kan door de Botlektunnel. Vervoerders van gevaarlijke stoffen, die niet door de Botlektunnel mogen, worden omgeleid via de Eilandroute. De omleidingsroutes worden ter plaatse aangegeven. Dat gebeurt met gele borden en dynamische routeinformatie boven de weg. 

Hinder voor (brom)fietsers en voetgangers 

De omleiding voor (brom)fietsers en voetgangers is via de Spijkenisserbrug. Zie ook de kaart met de omleidingsroute op de website van Rijkswaterstaat. 

Hinder voor goederentreinen 

Goederentreinen worden, tot het moment dat het spoor op de Botlekbrug weer in dienst gaat, omgeleid via de Botlekspoortunnel. De Botlekspoortunnel ligt naast de Botlekbrug. 

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers