Toegankelijkheid Station Hoogeveen verbeterd

Nieuws

Gepubliceerd op 7 juli 2022

Op Station Hoogeveen zijn de liften weer in gebruik gesteld. Beide liften werden compleet vernieuwd: “Mooi voor de reizigers! Sommigen kunnen niet zonder, maar ook zij kunnen nu dus weer vanaf Hoogeveen de trein pakken.”

Complexe machines

Een lift bouwen kost meestal zo’n week of tien, vertelt Rick Valk, bouwmanager bij ProRail. “Hier hebben we het net wat sneller kunnen doen, dus dat is mooi. Liften zijn complexe machines en ze moeten altijd veilig zijn en natuurlijk liefst nooit stuk gaan. Je bouwt een lift dus niet even in een paar dagen.”

De liften zijn van doorzichtig glas. Dat heeft een reden: “Daarmee zorgen we ervoor dat je altijd te zien bent in de lift. Dat is belangrijk, want zo voel je je veiliger.” Die glasplaten zijn hier ook aangebracht, maar een paar panelen worden nog nageleverd. Daar zitten nu tijdelijke houten platen op. Valk: “We wilden daar niet op wachten met het in gebruik stellen van de liften.”

Rick Valk, bouwmanager bij ProRail
Rick Valk, bouwmanager bij ProRail

Storing

Liften zijn belangrijk voor reizigers. Ze lijken nogal kwetsbaar maar normaal gebruik gaan liften zomaar 25 jaar mee, vertelt de bouwmanager. “De uitval van liften is gelukkig beperkt. En als er een storing is, zorgen we voor een snelle actie. Daar was ik net nog getuige van: een mevrouw die in de lift vast kwam te zitten hadden we in samenwerking met de brandweer met een halfuur weer uit de lift. Helaas toch een kinderziekte die onze monteurs inmiddels oplosten. Mevrouw kon redelijk snel weer verder reizen."

Rick Valk bij de lift op het perron
Rick Valk bij de lift op het perron

Station verbeterd

Station Hoogeveen is op verschillende punten verbeterd. Om de instap makkelijker te maken is de perronhoogte aangepast, geleidelijnen voor blinden en slechtzienden zijn vernieuwd en in de stationshal is een kleine hellingbaan aangelegd, zodat ook daar de toegankelijkheid is verbeterd.

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan station Hoogeveen zijn gecombineerd met het werk aan het spoor. De liftwerkzaamheden zijn nu ook afgerond. 

Meer over:

Meer nieuws

Laat je spoorwens in vervulling gaan!

Voor veel mensen is het een grote droom om te ervaren hoe het is om te werken op en rond het spoor. En die droom kan tijdens de Spoorwensdagen in vervulling gaan.

Lees meer

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers