Tracébesluit PHS Meteren - Boxtel definitief

Nieuws

26 januari 2024

De Raad van State heeft 24 januari uitspraak gedaan in een beroepszaak tegen het Tracébesluit PHS Meteren - Boxtel. De beroepszaak betrof bezwaren tegen een nieuw onderstation nabij het Rembrandterf in Vught.

Bezwaar gemaakt

De Raad van State deed op 22 december 2022 uitspraak over het besluit van mei 2020. Van de 32 beroepen tegen het tracébesluit werden 31 beroepen ongegrond verklaard. De Raad van State heeft in deze uitspraak aangegeven dat de vernieuwingen aan het spoor in principe konden doorgaan.

Eén bezwaarmaker voerde aan dat de plannen voor een nieuw onderstation vlakbij zijn woning nog onduidelijk waren. Volgens hem waren de effecten van het onderstation onvoldoende onderzocht. De Raad van State gaf hem daarin gelijk en droeg de staatssecretaris op om binnen 20 weken onderzoek te doen of het onderstation bij de woning aanvaardbaar was.

Uitspraak

De staatssecretaris heeft het Tracébesluit in mei 2023 op dit punt nader gemotiveerd en op 15 september 2023 het Tracébesluit op dit punt aangepast. Hiertegen hebben vervolgens ook enkele bewoners van het woonwagenkamp in de buurt beroep aangetekend. De Raad van State heeft deze zaak op 30 november 2023 op zitting behandeld.

In de uitspraak van 24 januari geeft de Raad van State aan dat het beroep tegen het onderstation in het Tracébesluit van mei 2020 terecht is. De Raad van State geeft ook aan dat het Tracébesluit van september 2023 met het aangepaste onderstation nog onvoldoende zekerheid biedt voor de bezwaarmaker. Om deze reden heeft de Raad van het State het Tracébesluit aangevuld met de voorwaarde dat het vermogen van de installaties in het onderstation onder 10 Mega Volt Ampère moet blijven.

Uitvoering werk

Juridisch gezien betekent dit dat de Raad van het State het onderdeel onderstation Rembrandterf uit het Tracébesluit vernietigd heeft. Doordat tegelijkertijd bepaald is dat de rechtsgevolgen van dit onderdeel van het Tracébesluit in stand blijven, is het Tracébesluit met deze uitspraak onherroepelijk geworden. Dit maakt dat er geen beperkingen zijn voor de uitvoering van de spoorwerkzaamheden van PHS Meteren - Boxtel.

PHS Meteren-Boxtel

Om de groei van het aantal treinreizigers mogelijk te maken, wordt de komende jaren het spoor tussen Utrecht en Eindhoven aangepast. Een van die aanpassingen betreft het goederenvervoer. Want ook daar is extra ruimte voor nodig.

Lees hier meer: Lees hier meer:

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers