Treinverkeersleiders ProRail starten op Instagram

Nieuws

19 maart 2018

Het is maar voor enkelen weggelegd om een kijkje te nemen op één van de verkeersleidingsposten van ProRail in Nederland. Maar vanaf maandag 19 maart zet ProRail de luiken via Instagram open en kun je zien hoe treinverkeersleiders het treinverkeer dagelijks in beweging houden. Volg jij ze al?

Snel naar het Instagram-account? Klik hier

Wat doet een treinverkeersleider

Een treinverkeersleider zit midden in het treinverkeer van de toegewezen regio. Al het vervoer van reizigers en goederen stuurt hij of zij aan. Dit gebeurt vanuit verschillende verkeersleidingsposten in Nederland. Ze werken in een 3-ploegendienst (vroeg-laat-nacht). Via verschillende systemen krijgt de treinverkeersleider overzicht van alle treinen in de regio. 

De nummer 1 prioriteit is het veilig en op tijd laten aankomen en vertrekken van treinen, maar ook werkzaamheden verlopen veilig dankzij de treinverkeersleiders. Wanneer er calamiteiten zijn, zijn zij het eerste aanspreekpunt. Van daaruit worden andere collega's, machinisten en de Meldkamer Spoor ingelicht vanuit de verkeersleidingpost. Zo kunnen bijvoorbeeld incidentenbestrijders en andere hulpverleners zo snel mogelijk op de juiste plaats komen om de calamiteit op te lossen.

Verkeersleidingposten

ProRail heeft door het hele land dertien verkeersleidingsposten. Deze zijn te vinden in Roosendaal, Rotterdam, Utrecht, Zwijndrecht (Kijfhoek), Amsterdam, Amersfoort, Maastricht, Arnhem, Eindhoven, Groningen, Zwolle, Den Haag en Alkmaar. Vanuit iedere verkeersleidingpost zullen treinverkeersleiders actief zijn om je te vertellen wat zij precies doen om het treinverkeer in beweging te houden.

Veiligheid voorop

Voor treinverkeersleiders is het niet gewenst om op je telefoon te kijken tijdens het werk. Je moet namelijk altijd scherp zijn en binnen een splitsecond kunnen handelen bij incidenten op het spoor. Daarom zullen zij alleen iets op Instagram plaatsen buiten de actieve dienst. Dat maakt het natuurlijk niet minder interessant, want er wordt uitgebreid teruggeblikt op lastige situaties, incidenten en andere leuke weetjes.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers