Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Van spoorstaaf tot....

Nieuws

12 november 2018

Maar liefst 70 ontwerpers kwamen vrijdagmiddag 9 november naar de informatiemiddag over de ProRail Circulair Design Challenge. Op het terrein van Railpro konden ze voelen, meten, kijken en vragen stellen over onder andere dwarsliggers, ballast, wissels, beddingplaten, bevestigingsmaterialen en oude veiligheidskleding.

Tweede leven

Een nuttig, tweede leven voor gebruikte spoormaterialen, dat is het doel van de Rail Circular Design Challenge. Afgelopen vrijdag vond de infodag van de circulaire design challenge plaats, waarbij de deelnemers de materialen voor het eerst konden bekijken. Voor deze challenge zijn we op zoek naar innovatieve ontwerpen die zoveel mogelijk oud spoormateriaal (her)gebruiken in nieuwe producten of toepassingen.

Tonnen materiaal

Er lag tonnen materiaal tentoongesteld. Denk hierbij aan dwarsliggers (houten en betonnen), rughellingplaten, spoorstaven, maar ook kleinere materialen zoals bouten en moeren en oude veiligheidskleding. De bekende gele veiligheidskleding wordt bij het einde van de levensduur de komende jaren namelijk in een nieuw, oranje jasje gestoken.

Prototypes

Zo’n 70 ontwerpers, start-ups en andere creatievelingen schreven zich in om met oude (spoor) materialen een nieuw product te ontwikkelen. Ze hebben tot begein december de tijd om hun ontwerp uit te werken. 

We zijn op zoek naar ontwerpen voor producten en toepassingen die schaalbaar zijn en die zoveel mogelijk oud spoormateriaal hoogwaardig (her)gebruiken. Voor succesvolle prototypes is er kans op een vervolgopdracht of samenwerking.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers