Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Wat deed ProRail op Dutch Design Week?

Nieuws

26 oktober 2020

Volledig circulaire stations in 2050, dat is waar ProRail samen met NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester voor gaat. Afgelopen week ‘stonden’ we met dit thema op de virtuele Dutch Design Week. Een van de innovaties die we daar presenteerden, is de laadpaal voor elektrische fietsen, gemaakt van de onlangs van de perrons verwijderde rookpalen. Een mooi voorbeeld van hoe je ‘afval’ een tweede leven kunt geven, ook nog met een prachtig design. Maar er was veel meer om te laten zien.

Hergebruik logische keus

Vanaf 1 oktober zijn alle stations in Nederland volledig rookvrij, waarmee we een belangrijke bijdrage leveren aan de Rookvrije Generatie in 2040. ProRail heeft de honderden rookpalen, asbaktegels en bewegwijzeringsborden van de perrons verwijderd en opgeslagen. Hergebruik van deze afgedankte materialen past perfect in onze visie op duurzaamheid en is daarmee niet meer dan logisch.

Gezond gedrag stimuleren

Lightwel b.v. heeft inmiddels een eerste concept voor hergebruik van de rookpalen tot laadpalen uitgewerkt. Materiaal dat ooit voor ongezond gedrag was, wordt nu ingezet voor iets sportiefs als fietsen - wat ook nog met een duurzaam vervoermiddel wordt gedaan. ProRail wil deze ‘nieuwe’ laadpaal op stations inzetten voor deelfietsen en is hierover in gesprek met betrokken partijen.

Bekijk: Ontdek de allergroenste stations van Nederland

De allergroenste stations

Op de Dutch Design Week presenteerden we veel meer innovatieve ideeën van Nederlandse ontwerpbureaus voor de allergroenste stations. Samen met Dutch Design Foundation, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester startten we in 2019 het What if Lab: waarin we ontwerpers opriepen met ideeën hiervoor te komen.

De vier geselecteerde bureaus mochten hun ideeën presenteren op Dutch Design Week. ProRail is erg enthousiast over de inzendingen van de vier geselecteerde ontwerpers. Ze vullen elkaar ook goed aan, de concepten zouden daarom samen op één station kunnen worden toegepast.

Platform Het Circulaire Station

Ook lanceerden we het platform Het Circulaire Station waar je onze visie, ambitie en projecten op één plek kunt vinden. Dit platform zal ook na de Dutch Design Week 2020 blijven bestaan en aangevuld worden met nieuwe inzichten en projecten, updates en (online) evenementen. Een plek dus om in de gaten te houden.

Het doel is om samen grote stappen te zetten naar volledige circulariteit in 2050.

Astrid Bunt directeur stations bij ProRail

Aan de slag met de ontwerpen

Er zijn veel positieve reacties gekomen op Het Circulaire Station, zowel vanuit het bedrijfsleven als de overheid. Astrid Bunt, directeur Stations: “We merken dat er vanuit meerdere partijen een duidelijke behoefte is om met circulariteit aan de gang te gaan. ProRail vervult hierin graag een voortrekkersrol. We testen de komende maanden de ontwerpconcepten en gaan in gesprek met stakeholders en bedrijven. Het doel is de ideeën toe te passen bij de bouw van nieuwe stations en samen met bedrijven grote stappen te zetten naar volledige circulariteit in 2050.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers