Verhuizing monumentaal seinhuis Groningen online te volgen

Nieuws

Gepubliceerd op 24 mei 2022

Op en rond station Groningen is in de nacht van 23 mei gestart met de werkzaamheden. Met het verwijderen van spoor en bovenleiding ter hoogte van de oude sporen 7 en 8 en het opbreken van straatwerk op perron 3, zijn de voorbereidingen voor het verplaatsen van het monumentale seinhuis en de passerelle (loopbrug) in volle gang. In de ochtend van 25 mei komen de kranen en einde middag gaat het seinhuis de lucht in. De hele operatie is te volgen via een webcam die speciaal gericht is op het seinhuis.

Verhuizing in delen

Het monumentale seinhuis en de passerelle uit 1928 staan nu in de weg voor het maken van de bouwkuip voor de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling op het station. Daarom worden ze verplaatst naar een tijdelijke ‘parkeerplaats’ op perron 3. Het verhuizen vindt plaats in delen; eerst het seinhuis en daarna de passerelle. Deze operatie start op woensdag 25 mei einde van de middag en naar verwachting staan beide delen op Hemelvaartsdag (26 mei) vroeg in de ochtend op hun nieuwe plek.

Het seinhuis weegt 90,5 ton en de passerelle 120 ton. Dat heb je niet zomaar verplaatst. Aannemer Strukton zet daarom een grote rupskraan in van 650 ton met een giek van 42 meter. Deze kraan tilt de objecten op en verplaatst ze door de lucht naar hun tijdelijke plek. Daarbij zetten ze ook een kleinere kraan in ter assistentie.

Meer werkzaamheden

Het verplaatsen van het seinhuis en de passerelle is een bijzonder moment in deze zesdaagse periode waarin Strukton dag en nacht werkt. Maar er gebeurt de komende dagen meer. Zo worden in de nacht van 25 op 26 mei ook de brugdelen van de hulpbrug over het spoor ingehesen. Verder sluiten ze in deze dagen de nieuw aangelegde sporen 7 en 8 op het spoordek aan de zuidzijde aan op het bestaande spoor. Het nieuwe perron aan de zuidzijde krijgt een verbinding met perron 3, zodat het toegankelijk wordt voor reizigers die er vanaf maandag 30 mei gebruik van gaan maken.

Bekijk: Bekijk de livestream

Livestream

De werkzaamheden op de bouwplaatsen van Strukton zijn sinds 2020 te volgen via een livestream. Voor de verhuizing van het seinhuis hebben we de komende dagen een extra camera met goed zicht op die locatie. De beelden zie je hierboven. Zo kun je live deze unieke gebeurtenis meemaken.

Liever buiten kijken? Dat kan vanaf de uitkijktoren bij de bouwkeet van Strukton. Deze is te bereiken via de ingang aan de Achterweg 1, over de parkeerplaats links langs de bouwkeet. Het kan in de bovengenoemde periode drukker zijn dan normaal. Let op de veiligheid van iedereen bij het betreden van de parkeerplaats en de uitkijktoren. Voor het uitkijkpunt geldt: vol is vol. Kijken vanaf de perrons is niet gewenst in verband met de beperkte ruimte en het mogelijk hinderen van reizigers.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers