Vernieuwde fietsenstalling Amsterdam Centraal feestelijk geopend

Nieuws

19 juli 2017

Woensdag 19 juli opende de vernieuwde fietsenstalling op Amsterdam Centraal haar deuren. Dat betekent dat beide inpandige fietsenstallingen door ProRail en haar aannemers vernieuwd en in gebruik genomen zijn. Met de opening van de stalling in gebouw De Oost is het aantal fietsparkeerplekken in het station gegroeid naar 3.000!

Inpandige stationsstallingen gereed

De fietsenstalling in gebouw De Oost, aan de voorzijde van het station, is de tweede en laatste inpandige fietsenstalling die verbouwd is. Waar deze stalling voor de verbouwing slechts plek had voor 800 fietsen, is er nu ruimte gecreëerd voor zo’n 1.700 fietsen. Daartoe behoren ook plekken voor bijzondere fietsen en OV-fietsen. In de zomer van 2016 namen we de zogenaamde noordweststalling – met ruim 1.300 bewaakte fietsparkeerplekken – al in gebruik.

Behoud van historische elementen

In het ontwerp is rekening gehouden met het behoud van historische elementen. Bouwmanager Pieter Meeuwisse: “De originele draagkolommen zijn in ere hersteld. Langs de kolommen zijn subtiele relingen aangebracht. Zo blijft het metselwerk zichtbaar en intact en lopen gebruikers van de stalling niet het risico hun jas te scheuren aan het metselwerk.” Ook is het originele pleisterwerk hersteld en zichtbaar gehouden. Naast de historische elementen zijn er ook moderne elementen aangebracht. “Aan beide zijden van de stalling is een verlichte melkglaswand geplaatst. Die zorgt voor een verhoogd gevoel van sociale veiligheid. Tegelijkertijd geven de wanden meer sfeer aan de stalling,’ vervolgt Pieter Meeuwisse.

Ruimte voor de fiets

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het aantal stallingsplaatsen van zo’n 450.000 groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare financiering, verder naar 600.000 in 2030. Ook rond station Amsterdam Centraal worden komende jaren nog meer fietsparkeerplekken gerealiseerd. Uiteindelijk is er straks ruimte voor ruim 20.000 fietsen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers