Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Videoserie ‘180 jaar spoor’: Smoorverliefd op Jaap

Nieuws

11 april 2019

In 2019 bestaat het spoor 180 jaar. In die jaren kreeg het spoor er een behoorlijke schare fans bij. Eén daarvan is Lisette. Zij viel op slag voor 'haar' Jaap, een mat '24 voor de kenners.

Bekijk: 180 jaar spoor #3: Lisette bezoekt haar grote liefde: De Jaap

180 jaar spoor 

Nederland wilde, net als het Verenigd Koninkrijk en België, ook graag spoorwegen. In 1831 bedacht Nederland een plan om spoorlijnen aan te leggen tussen de havens van Amsterdam, Rotterdam en Duitsland. Dat plan ging toen niet door. In 1839 werd de allereerste spoorlijn wel geopend tussen Amsterdam en Haarlem. Op 20 september 1839 reed daar de allereerste trein op de spoorlijn Amsterdam - Haarlem. De geschiedenis van de spoorwegen in Nederland begon daarmee alweer 180 jaar geleden. ProRail viert het dit jaar op social media met leuke video's en foto's over deze geschiedenis. 

Videoserie

We zijn gestart met een aflevering over het Spoorwegmuseum en bezochten daarna grote verzamelaar Ferdinand. Deze maand hebben wij geregeld dat Lisette haar grote liefde (de) Jaap weer kan ontmoeten. Bekijk alle video's uit de serie op het YouTube-kanaal van ProRail.

Blokkendozen

Materieel '24 was een serie elektrisch spoorwegmaterieel van de Nederlandse Spoorwegen uit 1924. Na de komst van het elektrische stroomlijnmaterieel sinds 1935 werd de benaming van dit materieel Blokkendozen, naar het hoekige model. Een van deze geliefde blokkendozen is motorrijtuig mC 9002 'de Jaap'. Tot 1967 deed de Jaap dienst als motordienstwagen, tot 1981 als wegleervoertuig voor nieuwe machinisten en daarna is hij geadopteerd door personeel van de werkplaats Haarlem. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers