Voertuigenstalling Amersfoort in gebruik genomen

Nieuws

27 februari 2024

Onze technisch specialisten van Incidentenbestrijding rijden sinds kort uit vanuit hun nieuwe onderkomen in Amersfoort. Naast het centrale station is de afgelopen jaren gebouwd aan een nieuwe voertuigenstalling. Een duurzaam, energieneutraal gebouw dat de tijdelijke voertuigenstalling in Utrecht heeft vervangen.

Duurzaam en groen

Het is een bijzonder gebouw geworden, vertelt Martijn van den Hoef, projectmanager van ProRail. “We hebben de duurzaamheidsambities van ProRail echt vertaald naar deze voertuigenstalling. Zo zijn alle kolommen en liggers van hout, zitten er bamboelatten op de gevel en liggen er zonnepanelen op het dak. Zo moet het gebouw in gebruik energieneutraal zijn. Ook de rest van het terrein wordt groen ingericht. Daarmee past het gebouw ook perfect in de omgeving. Dit deel van Amersfoort is heel groen.”

 • Alle kolommen en liggers van het gebouw zijn van hout
  Alle kolommen en liggers van het gebouw zijn van hout
 • Het gebouw is speciaal ontworpen om alle voertuigen te stallen die worden ingezet bij zware calamiteiten op en rond het spoor
  Het gebouw is speciaal ontworpen om alle voertuigen te stallen die worden ingezet bij zware calamiteiten op en rond het spoor
 • Om voertuigen te kunnen controleren en inspecteren, ligt er een stuk spoor van buiten naar binnen
  Om voertuigen te kunnen controleren en inspecteren, ligt er een stuk spoor van buiten naar binnen
 • Het terrein van de voertuigenstalling wordt nog groen ingericht
  Het terrein van de voertuigenstalling wordt nog groen ingericht

Mooie werkplek

Ook de nieuwe ‘bewoners’ van de voertuigenstalling zijn blij. Andrea Langerak, manager Techniek bij Incidentenbestrijding en met haar team gebruiker van de locatie in Amersfoort: “Het is een mooi en fijn gebouw geworden. Duurzaamheid is belangrijk, maar voor ons telt ook dat we goed ons werk kunnen doen en bijvoorbeeld snel kunnen uitrukken met onze wagens als het nodig is.”

Daar is in het ontwerp goed rekening mee gehouden. “We hebben voor iedere lane een overheaddeur om snel weg te kunnen met onze bergingseenheden en Unimog. Daarnaast is er ook een inspectieput waar we onze voertuigen kunnen controleren en inspecteren. Daarvoor ligt speciaal een stuk spoor van buiten naar binnen. Dat werkt heel goed, omdat we niet meer op handen en knieën onder de voertuigen hoeven te kruipen. Hoewel de verhuizing van Utrecht naar Amersfoort nog wel even wennen is, hebben we met dit gebouw op deze locatie een mooi nieuw ‘thuis’ gekregen.”

Afronding bouw

Het terrein van de voertuigenstalling wordt nog groen ingericht. Daarna zijn de werkzaamheden aan de voertuigenstalling écht afgerond. Martijn: “Een mooi moment om ook de omgeving te bedanken voor het geduld, want die hebben echt wel eens last van ons gehad.”

Andrea vult aan: “Daarom nodigen we binnenkort onze (directe) buren binnenkort graag uit zodat we kennis met elkaar kunnen maken. We zijn als Incidentenbestrijding vanaf nu buren. Een goede verstandhouding met hen is voor ons heel belangrijk.” Lacht: “eigenlijk net als na een échte verhuizing.”

Incidentenbestrijding

De Incidentenbestrijding (ICB) van ProRail komt in actie bij incidenten op het spoor. Onze ICB’ers zorgen ervoor dat het spoor na een incident zo snel mogelijk wordt vrijgemaakt. ICB beschikt over speciaal uitgeruste voertuigen, waarmee zij op moeilijk bereikbare plekken op het spoor kunnen komen.

Lees meer over dit onderwerp Lees meer over dit onderwerp

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers