Samenwerking voor de Amersfoortse Veentunnel

Nieuws

Gepubliceerd op 3 maart 2022

Binnen de TunnelAlliantie werkt ProRail op verschillende plekken samen met gemeentes om veilige verbindingen onder het spoor door te maken. Zo ook in Hooglanderveen, waar we samen met gemeente Amersfoort de Veentunnel bouwden. Wat deze tunnel extra bijzonder maakt is de nauwe samenwerking met bewoners. Dat resulteerde in een prachtige wand waar 1700 Hooglanderveeners aan meewerkten.

Tegeltableau

Hij is niet te missen: het grote tegeltableau dat aan de wand van de tunnel prijkt. Onder leiding van kunstenares Renate Munneke schilderden 1700 buurtbewoners, van jong tot oud, een eigen kunstwerk op een tegeltje. Samen vormt dat toepasselijk “de Wall of Veen”. Aan de andere kant komt deze zomer nog een kunstwerk: een drieluik dat de omgeving laat zien voor de komst van Vathorst.

 • Een prachtige tunnelwand waar 1700 Hooglanderveeners aan meewerkten
  Een prachtige tunnelwand waar 1700 Hooglanderveeners aan meewerkten
 • Talloze mini-kunstwerkjes sieren de tunnelwand
  Talloze mini-kunstwerkjes sieren de tunnelwand
 • Alle tegeltjes vormen een bont geheel
  Alle tegeltjes vormen een bont geheel
 • De tegeltjes geven de Veentunnel een geheel eigen gezicht
  De tegeltjes geven de Veentunnel een geheel eigen gezicht

Sociale veiligheid

Dat bewoners mee hebben mogen praten over het ontwerp van de tunnel, zorgt volgens Hans Jonkers van belangenvereniging Hooglanderveen voor een grotere sociale veiligheid. “Dat is voor de omgeving en iedereen die hier woont heel belangrijk.” In tegenstelling tot een kale wand nodigt een kunstwerk minder uit tot vandalisme, zoals graffiti of brandstichting. Daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke leuk om door de tunnel te lopen en je eigen tegeltje daar aan de muur te zien.

Benieuwd hoe het resultaat eruitziet? Bekijk de video.

Bekijk: De Veentunnel: voor en door Hooglanderveeners

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers