Amersfoort-Nijkerk : Veentunnel Hooglanderveen (Project gerealiseerd)

ProRail en de gemeente Amersfoort hebben een tunnel onder het spoor door gebouwd: de Veentunnel. De tunnel zorgt voor een snellere verbinding tussen Nijkerk en Amersfoort voor voetgangers en fietsers. Fietsers en voetgangers kunnen vanaf het najaar in 2021 van deze onderdoorgang gebruikmaken.

Locatie
Amersfoort - Nijkerk
Startdatum
2020
Einddatum
2021
Status
Gereed

Een snelle fietsverbinding

Dankzij de tunnel kunnen fietsers en wandelaars snel van en naar Nijkerk en is er nu een extra verbinding tussen de woongebieden ten oosten en ten westen van het spoor. Dit verkort de fietsroutes binnen de wijk én vanuit Vathorst-Noord richting het centrum van Amersfoort. Bekijk hier hoe de tunnel er uit ziet.

Bekijk: De Veentunnel is geopend!

Tijdsverloop

In juni 2020 startten we met de bouw van de onderdoorgang. In november van dat jaar werd het tunneldek ingeschoven. Dat was een spectaculaire gebeurtenis, die door aannemer Heijmans werd uitgevoerd.

Goede samenwerking

ProRail voerde de bouw van de tunnel uit in opdracht van de gemeente Amersfoort. “Binnen de TunnelAlliantie werken we op meer plekken samen met gemeentes om veilige verbindingen onder het spoor door te maken,” aldus Harro Homan, regiodirecteur Randstad Noord. “Zo ook in Amersfoort. Dankzij deze goede samenwerking hebben we nu een nieuwe, snelle en veilige verbinding gerealiseerd waar iedereen gebruik van kan maken.”

Lees meer over de TunnelAlliantie

Wall of Veen

Bijzonder aan het project is het grote tegeltableau dat aan de wand van de tunnel prijkt. Zo’n 1700 inwoners van Hooglanderveen hebben meegeholpen aan deze zogenoemde ‘Wall of Veen’. Belangenvereniging Hooglanderveen was de verbindende schakel in de lokale samenwerking tussen bewoners, ProRail en gemeente Amersfoort. Kunstenares Renate Beatrice Munneke is verantwoordelijk voor het idee en de uitvoering van de Wall of Veen, en zal aan de andere kant van de tunnel nog een kunstwerk maken. Een mooie samenwerking met een mooi resultaat!

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers