Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Voortgang werkzaamheden station Groningen

Nieuws

16 februari 2022

Zo van een afstand lijkt er niet veel te veranderen aan het beeld van de bouwplaats aan de achterzijde van het station. Een grote bak water, twee kranen en mensen die aan het werk zijn. Toch is er de afgelopen weken weer het nodige werk verzet. Onze fotograaf deed een rondje bouwplaatsen voor een update.

Spoordek gestort

Aan de zuidzijde, bovenop de ondergrondse fietsenstalling en voetgangerspassage in aanbouw, ligt inmiddels een spoordek. De stort van 712 kuub beton vond eind januari plaats en het beton is nu aan het uitharden. In mei verplaatst Strukton de huidige sporen 7 en 8 naar dit spoordek, zodat er ruimte komt voor de bouwkuip op het station zelf.

Hulpbrug

Begin deze maand is gestart met de bouw van een 129 meter lange hulpbrug. Deze brug zorgt ervoor dat de bouwplaats op het station zonder hinder voor reizigers bevoorraad kan worden. Inmiddels zitten de palen aan de zuidzijde in de grond.

  • Het spoordek waar straks de sporen 7 en 8 op komen te liggen
    Het spoordek waar straks de sporen 7 en 8 op komen te liggen
  •  Een deel van de wapening van het spoordek wordt op spanning gezet. Dit zorgt voor extra stevigheid van het dek, waardoor het een hogere belasting dragen
    Een deel van de wapening van het spoordek wordt op spanning gezet. Dit zorgt voor extra stevigheid van het dek, waardoor het een hogere belasting dragen
  • De palen van de toekomstige hulpbrug aan de zuidzijde
    De palen van de toekomstige hulpbrug aan de zuidzijde
  • Laswerkzaamheden aan de palen van de toekomstige hulpbrug
    Laswerkzaamheden aan de palen van de toekomstige hulpbrug
  • Het ingepakte seinhuis. Achter de schermen wordt het seinhuis gecoat
    Het ingepakte seinhuis. Achter de schermen wordt het seinhuis gecoat

Seinhuis

Het stralen van de staalconstructie aan de buitenkant van het monumentale seinhuis is inmiddels klaar. Op dit moment brengt de aannemer coating aan. Verder vindt voorbereiding plaats voor het verplaatsen van het seinhuis.

Werkzaamheden komende tijd

De werkzaamheden op beide bouwplaatsen gaan gestaag door. Eind maart staat het storten van het onderwaterbeton voor het tweede deel van de zuidelijke bouwkuip gepland. Na het uitharden kan de kuip leeggepompt worden en krijgen we een heel andere blik op het werkterrein. Ook worden er op de perrons aan de noordzijde van de doorgaande sporen palen voor de hulpbrug aangebracht.

Naast het werk op de bouwterreinen is Strukton ook druk met de voorbereidingen van de buitendienststelling van het spoor in mei waarin dag en nacht aaneengesloten gewerkt wordt.  

Dag en nacht werkzaamheden in mei

Van dinsdag 24 mei 01:00 uur tot en met maandag 30 mei 05:00 uur gaat Strukton dag en nacht aaneengesloten werken. Deze periode stond eerder gepland in de komende voorjaarsvakantie, maar kon niet doorgaan omdat het spoordek nog niet klaar was. Tijdens deze periode worden de huidige sporen 7 en 8 verlegd naar het spoordek. Ook verhuist het monumentale seinhuis dan naar een tijdelijke plek op het perron, zodat er ruimte komt voor de noordelijke bouwkuip van de ondergrondse voetgangerspassage en fietsenstalling. En de bouwbrug wordt in deze periode verder afgebouwd.

Reizigers van en naar Groningen ondervinden alleen op 29 mei hinder van de werkzaamheden, dan rijden er bussen in plaats van treinen van en naar Groningen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers