Waar zijn de geveldoeken van station Almere Centrum?

Nieuws

31 mei 2021

ProRail droeg op 29 mei een deel van het 1000 vierkante meter geveldoek van station Almere Centrum over aan het duurzame productieatelier MiJa uit Almere. Dit sluit aan bij onze ambitie: al ons (spoor)materiaal een nuttig tweede leven.

Herbruiken van materiaal

MiJa is een lokaal duurzaam atelier, gespecialiseerd in het hergebruiken van materiaal. Zo maken zij maatkleding, dansjurken, tassen en zelfs bruidsjurken. Dus zie je straks iemand lopen in een te gekke outfit met een groen bloemmotief of de letters STATION, dan weet je waar het vandaan komt.

Zonnepanelen op station Almere Centrum
Zonnepanelen op station Almere Centrum

Geveldoeken

De geveldoeken van station Almere Centrum zijn in 2012 aangebracht, omdat door zware windstoten verschillende keren kunststofplaten naar beneden vielen. Met de renovatie van het station zijn de geveldoeken overbodig.

De bijzonder vormgegeven overkapping krijgt een duurzame behandeling. Het rode stalen frame worden verstevigd en krijgt een nieuwe verflaag. Ook worden er ruim 1200 zonnepanelen op de kap geplaatst en in de schuine kapdelen komt nieuw glas met geïntegreerde zonnecellen. Het busstation krijgt een nieuw plafond en aantrekkelijke verlichting. Wie nu naar boven kijkt, kan al goed het verschil zien tussen de delen die al gedaan zijn en nog niet.

Zo krijgt het doek dat wij niet meer gebruiken toch een nuttig tweede leven.

Mariëlle van de Bovenkamp projectmanager bij ProRail

Nuttig tweede leven

Bij ProRail staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom willen we (spoor)materialen die voor het spoor niet meer bruikbaar zijn zo nuttig mogelijk hergebruiken. Wij zijn daarom op zoek naar toepassingen en producten om het gebruikte spoormateriaal een hoogwaardig tweede leven te geven. Onze ambitie: al ons materiaal een nuttig tweede leven.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers