Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Wat doet ProRail om de eikenprocessierups tegen te gaan?

Nieuws

12 mei 2020

De warme maanden komen er weer aan en helaas daarmee ook de eikenprocessierups. Ook ProRail heeft hiermee te maken op spoorlocaties door het hele land. Daarom nemen we maatregelen om de overlast van de rups te beperken voor onze ‘buren’.

ProRail neemt deel aan het topsectoronderzoek Eikenprocessierups onder leiding van het Kennisplatform Processierups. Kennis en ervaring van terreinbeheerders uit heel Nederland komen samen in dit onderzoek, met als doel een goede aanpak voor de eikenprocessierups. Het beste is als de oorspronkelijk vijanden van de eikenprocessierups hun werk weer kunnen doen, zoals de koolmezen. Maar dit is een kwestie van langere adem en vergt herstel van biodiversiteit in onze natuur.

Biologische middelen

Voor een aantal locaties waar eerder meldingen zijn geweest, inventariseert ProRail of de eikenprocessierups er nog steeds voorkomt. Is dit zo, dan pakken we die locatie bij voorkeur preventief aan en zorgen we dat eitjes niet uitkomen. Wij werken met biologische middelen, zoals nematoden en bacteriën. Die eten de eitjes van de rupsen op. Dat kan alleen als er geen andere insecten in de boom zijn (natuurwaarden). Anders moeten we de rupsen later weghalen, als de kolonie volgroeid is. ProRail heeft over deze aanpak contact met bijvoorbeeld De Vlinderstichting.

Kinderdagverblijven of scholen

Ook ontstaan er nieuwe locaties waar de rupsen opduiken. In dat geval bestrijden we ze door de nesten weg te zuigen of branden. Dit doen we bijvoorbeeld in de buurt van kinderdagverblijven of scholen. Of we kunnen bestrijden hangt af van de plaatselijke omstandigheden, bijvoorbeeld of we bij de nesten kunnen komen.

Omwonenden kunnen klachten over de eikenprocessierups melden bij afdeling Publieksvoorlichting. De website Eikenprocessierups.nu is de vindplaats van de overheid over dit thema.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers