Werk aan Helperzoomtunnel Groningen

Gepubliceerd op 29 juli 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 1:44 uur

Vanaf 31 juli is treinverkeer bij Groningen aangepast: project Aanpak Ring Zuid zet met aannemer Combinatie Herepoort de Helperzoomtunnel in het spoor. De werkzaamheden duren tot en met woensdag 7 augustus.

Helperzoomtunnel vervangt overweg

Met Helperzoomtunnel vervangt Aanpak Ring Zuid de bestaande spoorwegovergang bij de Esperantostraat. De vervangende tunnel komt meer naar het zuiden, tussen de Helperzoom en de Duinkerkenstraat. Dankzij deze Helperzoomtunnel blijft er een verbinding voor auto’s, fietsers, bussen en hulpdiensten tussen Helpman/Coendersborg en de wijken aan de oostzijde van het spoor (Europapark, De Linie en De Oosterpoortbuurt).

Andere werkzaamheden meenemen

Projectmanager ProRail Han Berends: 'We willen graag meewerken aan de komst van de Helperzoomtunnel en tegelijk treinhinder voor reizigers zo veel mogelijk beperken. Deze extra treinvrije periode, benutten we daarom om ook andere spoorwerkzaamheden uit te voeren. Uiteindelijk profiteert iedereen als er straks meer veiligheid is voor wegverkeer en tegelijk meer treinverkeer kan plaatsvinden.'

Voorbereidingen vierde spoor

De werkzaamheden van ProRail zijn voornamelijk ter voorbereiding voor de aanleg van het vierde spoor tussen station Groningen en De Vork in Haren. We werken tussen het Herewegviaduct in Groningen en het nieuwe opstelterrein De Vork bij Haren. Het gaat om werk aan bovenleiding, kabels en leidingen en bijvoorbeeld aanbrengen van stootplaten bij de onderdoorgang Groningen Europapark.

Haren lift ook mee

Het werk bij Haren 'profiteert' ook mee van de treinvrijeperiode. ProRail werkt daar met aannemer Reimert aan de nieuwe onderdoorgang. Het overpad bij het station Haren dat nu nog in het spoor ligt verwijderen we en we werken aan perrons en perrontrappen. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers