Wilde bloemen lokken bestuivende beestjes naar het station

Nieuws

22 april 2021

Bij zeven stations maken stenen of verouderde groene taluds plaats voor wilde bloemen en kruiden. Vanaf juni zijn naar verwachting de eerste bloemen te zien. ProRail en NS willen de stations en hun omgeving groener maken om insecten en vogels te trekken en de biodiversiteit te stimuleren.

Speciale techniek

Langs het spoor bij de ingang van onder andere de stations Eindhoven Strijp, Bodegraven en Dordrecht Stadspolder is een paar duizend vierkante meter grond ingezaaid met bloemrijke bijenmengsels. Om te zorgen dat de zaden blijven liggen op de schuine en steile taluds is een speciaal mengsel van compost, bindmiddel en bloemenzaad gebruikt. 

De taluds zijn ingezaaid met een techniek die hydroseeding heet. De grond wordt bedekt met een groen laagje. Hierdoor spoelen of waaien de zaden op de schuine ondergrond niet weg. Het is een volledig biologisch mengsel van bindmiddel, bloemmengsel, kiemversneller en meststof. Het groene laagje, kleurt langzaam bruin en verdwijnt daarna vanzelf als de bloemen en kruiden opkomen. 

  • Talud ingezaaid met hydroseeding
    Talud ingezaaid met hydroseeding
  • Hydroseeding bedekt de grond met een groen laagje
    Hydroseeding bedekt de grond met een groen laagje

Insecten houden van wildgroei 

ProRail en NS hebben hiervoor gekozen omdat wilde bijen, vlinders en andere insecten het moeilijk hebben in Nederland. Deze insecten houden niet van een strak groen gazon, maar juist van wilde bloemen. Op deze manier stimuleren we de verscheidenheid aan bloemen en planten in ons land. 

Reinout Wissenburg, manager duurzaamheid bij ProRail: “De spoorinfrastructuur biedt veel ruimte voor het versterken van de biodiversiteit. Het inzaaien van bijvoorbeeld bermen en taluds creëert een nieuw en gezond leefgebied voor talloze insectensoorten. Zo dragen we bij aan duurzaamheid, zoals we dat onder meer ook doen door meer treinverkeer mogelijk te maken, zonnepanelen op stations te leggen en door dwarsliggers zoveel mogelijk te hergebruiken. Bovendien is zo’n bloemenzee een lust voor het oog.”

De spoorinfrastructuur biedt veel ruimte om bij te dragen aan het versterken van de biodiversiteit.

Reinout Wissenburg manager duurzaamheid bij ProRail

Geen bestrijdingsmiddelen

Martijn Tellmann, adviseur groenvoorziening bij NS vertelt: “Straks bloeien er allemaal inheemse bloemen en kruiden zoals Duizendblad, Wilde bertram en Bolderik. In juni komen de eerste bloemen op. Het kan nog wel even duren voordat alle planten en kruiden te zien zijn. Sommige kruiden verwachten we pas over een jaar. Alle wilde bloemen en kruiden die we hebben gezaaid komen van nature in deze gebieden voor. Ook gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen.”

Zelf aan de slag met bloemenzaad

Vandaag, donderdag 22 april is het Nationale Zaaidag. Dus wie nog een paar vierkante meter over heeft in de tuin of behoefte heeft aan wat bloemen in potten op het balkon: doe mee. Martijn Tellmann: “Let op dat het bloemenzaad of -mengsel goed past bij de tuinbodem. Dat voorkomt teleurstelling. Inzaaien kan tot en met juni.” Op de website Voerdebijbij.nl vind je meer informatie.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers