Veel zomers spoorwerk rondom Arnhem en Nijmegen

Nieuws

15 juli 2021

ProRail voert in de zomervakantie grootschalig spoorwerk uit. Zo ook tussen Arnhem en Nijmegen. In de periode van zaterdag 31 juli tot en met zondag 15 augustus werken verschillende aannemers aan de verbetering van het spoor en stations. We zetten de werkzaamheden tussen Arnhem en Nijmegen met de meeste impact voor je op een rij.

Nijmegen

Aannemer Swietelsky Rail vernieuwt van zaterdag 31 juli tot en met zondag 8 augustus het spoor over een lengte van zo’n 700 meter. Dit gebeurt vanaf station Nijmegen (Tollenstraat) richting Mook (ter hoogte van M. Vasalisstraat). Op het opstelterrein nabij de wijk Wolfskuil start de aannemer met het opruimen van oude sporen.

Om het werk zo efficiënt mogelijk uit te voeren én het centrum van Nijmegen te ontlasten, maken we gebruik van een tijdelijke werklocatie aan de Panovenlaan in Nijmegen. Hierover zijn afspraken gemaakt met de gemeente.

Op de werklocatie laden we delen van wissels op treinen met een 450 tons mobiele telescoopkraan. Ook gebruikt de aannemer dit terrein als overslaglocatie van schoon en oud ballastgrind, en voor de aan- en afvoer van onderdelen van het spoor. Het oude ballastgrind transporteren we via de weg vanaf de Panovenlaan naar de Oostkanaalhavens in Nijmegen.

Wijchen

Aannemer Swietelsky Rail vernieuwt bijna 3 kilometer spoor in Wijchen. Van zaterdag 31 juli tot en met maandag 2 augustus vernieuwen zij het spoor vanaf de overweg Drutenseweg tot en met de overweg Klapstraat in Wijchen.

Arnhem

In Arnhem werken we aan het spoor van dinsdag 10 tot en met zondag 15 augustus. Zo past aannemer BAM Infra op station Arnhem Centraal de spoorlayout en het perron van spoor 4 aan. Daardoor kunnen straks op dit perron twee treinen tegelijk stoppen. Aannemer Dura Vermeer vernieuwt de volledige treinbesturing op het station (seinen, elektronica en software).

Alle aanpassingen op station Arnhem vergroten de perroncapaciteit. Dit betekent dat er straks meer ruimte voor reizigers is op perron 1. Ook wordt de treindienstregeling op Arnhem Centraal én de treinverbinding van Arnhem naar Nijmegen / Tiel verbeterd.

Arnhem Velperpoort

Aannemer BAM Infra vernieuwt in dezelfde periode twee sporen, over een lengte van een kilometer, tussen Arnhem Velperpoort en station Arnhem Centraal.

Hinder door werkzaamheden

Alle werkzaamheden zorgen voor extra verkeersdrukte in de buurt van de stations en het spoor. Dat komt door het inrichten van (tijdelijke) bouwlocaties, transporten van materialen en machines en aanleg van depots. Zeker in de zomerperiode waarin ramen en deuren van woningen open staan, kunnen omwonenden van het spoor hinder hebben van geluid, trillingen of bouwverlichting.

Gevolgen voor het treinverkeer

Tijdens alle werkzaamheden is er (beperkt) tot geen treinverkeer mogelijk. Wil je in deze periode reizen met de trein? Kijk dan voor de actuele reisinformatie in een reisplanner.

Hinder beperken

Vanwege de werkzaamheden kunnen treinen niet of minder rijden. Om de hinder voor reizigers te beperken en zo snel mogelijk weer klaar te zijn werken we ook in de nachten door. Daarmee gebruiken we de beschikbare tijd zo efficiënt mogelijk. Ook voor omwonenden proberen we de werktijd kort te houden en hinder te beperken. Vooraf informeren we de omwonenden zo goed mogelijk. Bijvoorbeeld digitaal via Spoorwerk in mijn buurt.

Spoorwerk in mijn buurt

Meest impactvolle zomerwerkzaamheden

ProRail heeft de tien meest impactvolle zomerwerkzaamheden op een rij gezet met start- en einddata. Hier is te lezen wat we in de zomervakantie op welke locatie doen. Arnhem en Nijmegen staan ook in deze top 10.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers