Almere

Het huidige station Almere Centrum oogt sleets en futloos. Een aantal voorzieningen op het station is dringend aan een opknapbeurt toe. Reden voor ProRail om het station en haar omgeving samen met de gemeente Almere, Provincie Flevoland en onze spoorpartner NS, een flinke facelift te geven. Daarbij komt dat Almere in april 2022 de Floriade ontvangt. En de bezoekers die met de trein naar het evenement komen, willen we natuurlijk wel een goede eerste indruk geven.

Historie

Het huidige station dateert uit 1987. Het stationsgebouw is ontworpen door NS-architect Peter Kilsdonk en bestaat uit een grote kap met een stalen spaceframe. Kilsdonk maakte toentertijd deel uit van een nieuwe generatie architecten die zorgde voor een stilistische omslag in het stationsontwerp, waarbij de nadruk meer kwam te liggen op de architectonische kwaliteit van het stationsgebouw.

Verbeteringsplan

De hal wordt opgeknapt met nieuwe winkels en glazen puien, een fris plafond en transparante liften. Er komt een brede en overzichtelijke passage door de hal tussen het Stationsplein en Mandelaplein. De bestrating verbindt dwars door de stationshal heen beide pleinen met elkaar. Het stalen frame van het station krijgt een nieuwe verflaag en op de perrons wordt rust gecreëerd door nieuw meubilair te plaatsen met houten banken, windschermen, nieuwe wachtruimten, betonnen poefjes en ‘groene eilanden’.
Ook het busstation krijgt een nieuw plafond en aantrekkelijke verlichting. Fietsende reizigers krijgen zowel aan de busstationszijde als aan de Landdrostdreefzijde een gratis bewaakte stalling.

Klaar voor de Toekomst

ProRail voert het werk in vijf fasen uit. Na elke fase verplaatsen we de werkzaamheden naar een  andere plek in het station. Zo blijven de looproutes  langere tijd gelijk en wijzigen ze alleen bij de overgang naar een nieuwe fase. 

 

De vijf fasen

  • Fase 1: oktober 2020 tot en met maart 2021 
  • Fase 2: maart tot en met mei 2021
  • Fase 3: mei/juni tot en met augustus 2021
  • Fase 4: augustus tot en met oktober 2021
  • Fase 5: oktober tot en met november 2021
  • De werkzaamheden beginnen op maandag 5 oktober 2020 en duren tot december 2021.

In de nacht werken

Grote werkzaamheden die voor de reizigers meer hinder geven, zoals de tegelvloer leggen of het plafond slopen, doen we voornamelijk in de nachtelijke uren of in weekenden waarin de aannemer dag en nacht doorwerkt. Zo zien reizigers op maandagochtend een veranderd station en kunnen ze er weer op de trein stappen.  Op de site van almere.nl/stationalmerecentrum vind je meer informatie.

 

Nieuws

Vernieuwing Almere Centrum

Almere Centrum busstation
Almere Centrum busstation
Aannemer Hegeman is gestart met de eerste werkzaamheden. Begonnen is met sloopwerkzaamheden aan de kleine fietsenstalling en het heien van palen in en om het station aan de kant van het centrum. Daarna volgt het heien van een aantal palen bij de taxistandplaats en de kleine fietsenstalling. Volgens de huidige planning zijn half januari de funderingswerkzaamheden klaar. Daarna start het beter zichtbare bovengrondse werk; zoals het plaatsen van de nieuwe glazen gevel. In het weekend van 21 en 22 november rijden er geen treinen van zaterdag 21 november 01.00 uur tot maandagochtend 23 november 05.00 uur. Het hele weekend werken er diverse aannemers in het station en aan de sporen.
Gepubliceerd op

Robuust, netjes en duurzaam

hekwerk perron Almere Centrum
hekwerk perron Almere Centrum
ProRail en aannemer Hegeman hebben voor de werkzaamheden op station Almere Centrum gekozen voor een robuust duurzaam hekwerk. Het hekwerk moet de reizigers scheiden van de locatie waar gebouwd gaat worden. Dat is in de regel altijd een beetje rommelig, maar door de natuurlijke uitstraling van het hekwerk krijgt de werkplek een rustige en nette sfeer. Zo blijft een station in verbouwing toch een fijne plek om te verblijven. En: de hekken kunnen ook uitgerust worden met houten bloembakken. Of dat in de planning staat is nog niet bekend. Station Almere Centrum verandert komend jaar in een fris en helder station. De pleinen voor en achter het station sluiten straks in de nieuwe passage mooi op elkaar aan. Op de perrons komen nieuwe houten banken en wachtruimtes en beplanting. De hal krijgt glazen puien, een fris plafond en transparante liften. Dat zal zeker de veiligheid vergroten.
Gepubliceerd op

Start vernieuwing Almere Centrum

metamorfose_fase1_almere_centrum.png
Alles moet er straks weer schoon en fris uitzien. Een brede en overzichtelijke passage door de hal geeft reizigers uitzicht over het Stationsplein en het Mandelaplein. De bestrating van beide pleinen loopt door in de stationshal en hierdoor krijgt het vernieuwde station Almere Centrum twee voorkanten. Zo ziet het station er in december 2021 uit. Aandacht voor sfeer, veiligheid en klimaat, meer groen, minder steen en beton én waar de wind minder vat op heeft. Het station Almere Centrum uit 1987 wordt weer een aantrekkelijk station waar het fijn is binnenkomen of een reis te beginnen.
Gepubliceerd op

Contact