Almere

Het huidige station Almere Centrum oogt sleets en futloos. Een aantal voorzieningen op het station is dringend aan een opknapbeurt toe. Reden voor ProRail om het station en haar omgeving samen met de gemeente Almere, Provincie Flevoland en onze spoorpartner NS, een flinke facelift te geven. Daarbij komt dat Almere in april 2022 de Floriade ontvangt. En de bezoekers die met de trein naar het evenement komen, willen we natuurlijk wel een goede eerste indruk geven.

Historie

Het huidige station dateert uit 1987. Het stationsgebouw is ontworpen door NS-architect Peter Kilsdonk en bestaat uit een grote kap met een stalen spaceframe. Kilsdonk maakte toentertijd deel uit van een nieuwe generatie architecten die zorgde voor een stilistische omslag in het stationsontwerp, waarbij de nadruk meer kwam te liggen op de architectonische kwaliteit van het stationsgebouw.

Verbeteringsplan

De hal wordt opgeknapt met nieuwe winkels en glazen puien, een fris plafond en transparante liften. Er komt een brede en overzichtelijke passage door de hal tussen het Stationsplein en Mandelaplein. De bestrating verbindt dwars door de stationshal heen beide pleinen met elkaar. Het stalen frame van het station krijgt een nieuwe verflaag en op de perrons wordt rust gecreëerd door nieuw meubilair te plaatsen met houten banken, windschermen, nieuwe wachtruimten, betonnen poefjes en ‘groene eilanden’.
Ook het busstation krijgt een nieuw plafond en aantrekkelijke verlichting. Fietsende reizigers krijgen zowel aan de busstationszijde als aan de Landdrostdreefzijde een gratis bewaakte stalling.

Klaar voor de Toekomst

ProRail voert het werk in vijf fasen uit. Na elke fase verplaatsen we de werkzaamheden naar een  andere plek in het station. Zo blijven de looproutes  langere tijd gelijk en wijzigen ze alleen bij de overgang naar een nieuwe fase. 

 

De vijf fasen

  • Fase 1: oktober 2020 tot en met maart 2021 
  • Fase 2: maart tot en met mei 2021
  • Fase 3: mei/juni tot en met augustus 2021
  • Fase 4: augustus tot en met oktober 2021
  • Fase 5: oktober tot en met november 2021
  • De werkzaamheden beginnen op maandag 5 oktober 2020 en duren tot december 2021.

In de nacht werken

Grote werkzaamheden die voor de reizigers meer hinder geven, zoals de tegelvloer leggen of het plafond slopen, doen we voornamelijk in de nachtelijke uren of in weekenden waarin de aannemer dag en nacht doorwerkt. Zo zien reizigers op maandagochtend een veranderd station en kunnen ze er weer op de trein stappen.  Op de site van almere.nl/stationalmerecentrum vind je meer informatie.

 

Nieuws

Start vernieuwing Almere Centrum

metamorfose_fase1_almere_centrum.png
Alles moet er straks weer schoon en fris uitzien. Een brede en overzichtelijke passage door de hal geeft reizigers uitzicht over het Stationsplein en het Mandelaplein. De bestrating van beide pleinen loopt door in de stationshal en hierdoor krijgt het vernieuwde station Almere Centrum twee voorkanten. Zo ziet het station er in december 2021 uit. Aandacht voor sfeer, veiligheid en klimaat, meer groen, minder steen en beton én waar de wind minder vat op heeft. Het station Almere Centrum uit 1987 wordt weer een aantrekkelijk station waar het fijn is binnenkomen of een reis te beginnen.
Gepubliceerd op

Opknapbeurt voor Almere Oostvaarders

Station Almere Oostvaarders
Station Almere Oostvaarders
Soms is het ook voor een station nodig; een grondige opknapbeurt. Venko Schilderwerken BV start op 17 augustus met de werkzaamheden. Hekwerken worden vernieuwd en kapot tegelwerk in de tunnel en de trapopgangen naar spoor 1-2 en 3-4 vervangen. Gedurende de werkzaamheden kunnen de reizigers hinder ondervinden, doordat op het perron de trapopgang is versmald vanwege het plaatsen van een tijdelijke leuning. Ook kunnen vaste looproutes tijdelijk wijzigen.
Gepubliceerd op

Contact