Gooise Meren

Het spoor rondom station Naarden-Bussum in de gemeente Gooise Meren is toe aan vernieuwing. Met grootschalig onderhoud maken we het treinverkeer nog veiliger en betrouwbaarder. Tegelijk maken we het spoornetwerk rondom Naarden en Bussum klaar voor de toekomst. Zodat er meer treinen kunnen rijden, en ook sneller.

Minder sporen en nieuwe wissels

Tussen Bussum-Zuid en het Naardermeer verwijderen we sporen en wissels die niet meer nodig zijn. We vernieuwen de bestaande wissels én vervangen het treinbeveiligingssysteem. Hierdoor is er minder kans op storingen, en kunnen treinen beter doorrijden.

Een ander voordeel van minder sporen is prettiger oversteken. Bij verschillende overwegen op het traject, en bij station Naarden-Bussum, zijn er straks 2 sporen in plaats van 5. Het verkeer is daardoor sneller aan de overkant. Bovendien zijn de spoorbomen bij de overwegen aan de Comeniuslaan, de Generaal de la Reijlaan en de Meerweg minder lang dicht.

Station Naarden-Bussum

Het monumentale station Naarden-Bussum maken we in 2019 beter toegankelijk. Doordat het emplacement verdwijnt en het aantal sporen wordt teruggebracht van 5 naar 2, is er ruimte om aan de westkant een nieuwe toegang tot het station te maken. Zo kunnen reizigers makkelijker en sneller de perrons of de uitgangen bereiken. We zorgen er ook voor dat er bij de nieuwe ingang voldoende plek is om fietsen neer te zetten.

Ruimere spoorboog tussen Naarden-Bussum en Naardermeer

De boog tussen het Naardermeer en station Naarden-Bussum maken we ruimer. Hierdoor hoeven treinen niet langer af te remmen; ze kunnen dan sneller rijden, en er kunnen méér treinen rijden. Net als op andere trajecten rijden zij straks ten noorden van station Naarden-Bussum 130 kilometer per uur. Hiervoor passen we ook de bovenleiding en het treinbeveiligingssysteem aan.

Aanleg Voormeerpassage

We maken een onderdoorgang bij de Karnemelksloot in Naarden. Deze ‘Voormeerpassage’ verbindt de recreatiegebieden die aan beide zijden naast de spoorlijn liggen. Fietsers en wandelaars kunnen het bekende 'rondje Naardermeer' dan afmaken zonder dat zij door de woonwijk heen moeten. Daarnaast kunnen dieren het spoor veilig oversteken. Ook dieren kunnen straks veilig onder het spoor door via de Voormeerpassage en een aantal nieuwe faunapassages. We vernieuwen ook de spoorbrug naast de Voormeerpassage. 

Planning

In 2016 en 2017 bereiden we de werkzaamheden voor. We starten de bouw- en onderhoudswerkzaamheden in 2018. Vanaf half 2018 tot en met 2020 wordt er gewerkt aan het spoor en het station. Naar verwachting is het meeste werk in de tweede helft van 2019 klaar.
Enkele projecten voeren wij uit in opdracht van de gemeente en de provincie Noord-Holland, de gemeente Gooise Meren en Natuurmonumenten.

Nieuws

Startschot voor spoorprojecten Naarden-Bussum

starthandeling
ProRail en aannemer K_Dekker snijden de taart aan
Deze week gaven ProRail, NS en de gemeente Gooise Meren bij station Naarden-Bussum het startschot voor het eerste deel van de verbouwing van het station door de onthulling van het bouwbord. Er gaat gewerkt worden aan het station. Het monumentale station van Naarden-Bussum wordt toegankelijker en ruimer. Aannemer K_Dekker gaat als eerste aan de slag met perron 1.
Gepubliceerd op

Video spoor- en stationsvernieuwing Naarden-Bussum

Station Naarden-Bussum is prachtig en dat willen we graag zo houden. Vandaag werd het startsein gegeven voor de restauratie en de verbetering van de stationsomgeving. Een eervol project van ProRail, NS en gemeente Gooise Meren. Daarnaast investeren we flink in het spoor bij Naarden-Bussum. Er is in augustus 23 dagen geen treinverkeer mogelijk. Bekijk in het filmpje wat we gaan doen.
Gepubliceerd op

Foto's: Ondertussen in Naarden-Bussum

Het spoor bij Naarden-Bussum wordt vernieuwd
Het spoor bij Naarden-Bussum wordt vernieuwd
Het spoor rond station Naarden-Bussum wordt flink onder handen genomen en verbeterd. In augustus gaat ProRail maar liefst 23 dagen achter elkaar aan het werk. Voor die grote operatie zijn de voorbereidingen in volle gang. Zo plaatsen we nu al een nieuw relaishuis langs het spoor.
Gepubliceerd op

Contact

Documenten