Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Eindhoven : Nieuwe fietsenstallingen Eindhoven Centraal

Nu er genoeg ruimte is voor de reizigers in het station, is het tijd om ervoor te zorgen dat er ook de genoeg plaats is voor alle fietsen. Daarom breiden we de fietsenstallingen in Eindhoven op twee locaties uit. Aan de noordzijde komt een nieuwe fietsenstalling naast het busstation. En aan de zuidzijde komt een ondergrondse fietsenstalling, onder het stationsplein.

Locatie
Eindhoven
Startdatum
2021
Einddatum
2026

Meer ruimte voor de fiets

Aan de noordzijde komt een nieuwe fietsenstalling naast het busstation. En aan de zuidzijde komt een ondergrondse fietsenstalling, onder het stationsplein. Als de stallingen af zijn, hebben we in Eindhoven plek voor ruim 10.000 fietsen (drie keer zo veel als nu). 

Circulaire fietsenstalling noordzijde
Circulaire fietsenstalling noordzijde

Nieuwe circulaire stalling noord

ProRail verbindt, verbetert en verduurzaamt. We kijken voortdurend hoe we het spoor en haar omgeving nog duurzamer kunnen maken. We bouwen daarom een circulaire fietsenstalling aan de noordzijde van het station, op de locatie Neckerspoel.

Circulair betekent dat we de fietsenstalling bouwen met hergebruikt materiaal. Denk aan ruiten uit oude treinen. Maar het betekent ook, dat we zo bouwen dat we de stalling weer makkelijk kunnen afbreken of ergens ander herbouwen. Zo creëren we flexibiliteit. Dit maakt het eenvoudig om iets nieuws op de locatie te bouwen. Bijvoorbeeld hoogbouw, als de dynamische stad Eindhoven daarom vraagt.

5.000 fietsen

In de stalling is straks ruimte voor zo’n 5.000 fietsen. We maken de fietsenstalling samen met NS, gemeente Eindhoven en ingenieursbureau Movares. De start van de bouw staat gepland voor 2023.

Duurzaam

We bouwen een circulaire fietsenstalling. Dus we hergebruiken materialen. Dat doen we steeds vaker op en rond het spoor. Wil je meer weten over hoe wij het spoor en haar omgeving verduurzamen?

Lees het hier

Nieuwe ondergrondse stalling zuid

Het gebied aan de zuidzijde van het station krijgt een hele nieuwe inrichting. Er komen drie torens (District E) en er komt een nieuwe toren tussen het Student Hotel en het station (Lichthoven). Het huidige stationsplein is en blijft een groene en open ruimte. Waar houden we dan nog ruimte over voor 5400 fietsen? Het antwoord is: onder de grond. Onder het huidige stationsplein, waar Anton Philips trots over ‘zijn’ stad uitkijkt, bouwen we de nieuwe stalling.

We bouwen de fietsenstalling samen met NS, gemeente Eindhoven en ingenieursbureau Movares. We hebben nog even tijd nodig om de plannen goed uit te werken. De start van de bouw start op z’n vroegst eind 2023.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers