Spoorwerk tijdens voorjaarsvakantie Noord

ProRail werkt tijdens de voorjaarsvakantie in Noord Nederland aan maar liefst vier spooronderdoorgangen. Spectaculair werk om te zien. Met deze tunnels verbeteren we veiligheid en doorstroming van weg- en treinverkeer. En we doen nog meer...
De bouwput bij Feanwâlden. In de voorjaarsvakantie plaatsen we de tunnelbak onder het spoor.
De bouwput bij Feanwâlden. In de voorjaarsvakantie plaatsen we de tunnelbak onder het spoor.

Assen, Haren, Hurdegaryp en Feanwâlden

Het werk aan de tunnels vindt plaats in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe: bij Assen tunnel De Maten, bij Haren de laatste fase van de aanleg onderdoorgang, bij Hurdegaryp de verkeerstunnel naast het station en bij de Goddeloaze Singel tussen Feanwâlden en Kuikhorne een fiets- en voetgangerstunnel.

Bij Hurdegaryp leggen we een verkeerstunnel aan.

Vliegende vaart

We plaatsen op deze locaties belangrijke delen, een van de grootste stappen in het bouwproces. Sporen gaan daarom aan de kant, grondwerk wordt verzet en de gigantische betonnen tunneldelen hijsen of schuiven we op hun plaats. Daarna bouwen we met vliegende vaart grond, kabels, leidingen, spoorgrind en sporen weer terug, zodat treinverkeer zo snel mogelijk weer doorgang kan vinden. 

Afwerken

Na deze bouwfase rijdt het treinverkeer er overheen en start het afwerken van de tunnels zelf. Denk aan wanden, plafonds en vloeren, het aanbrengen van verlichting, belijning en toeleidende wegen. Daarna kunnen voetgangers, fietsers en/of autoverkeer de onderdoorgang gaan gebruiken.

Vork

Maar we werken aan nog meer projecten. Onder andere op ‘De Vork’ in Haren. In de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten bouwen we een opstelterrein. En tussen Haren en station Groningen Europapark waar we voorbereidingen treffen voor de bouw van een extra spoor. 

Bussen vervangen treinen

De werkzaamheden kunnen alleen plaatsvinden als treinverkeer wordt stilgelegd. Reizigers kunnen met de vervangende bussen hun bestemming bereiken. Raadpleeg uw reisplanner voor vertrek: https://www.prorail.nl/reizigers/faqs/waar-vind-ik-reisinformatie  

PeriodeTraject
16-20 februariGroningen-Veendam/Weener werk bij Haren
16-18 februariGroningen-Hoogeveen in verband met het werk bij Assen 
18-20 februariGroningen-Assen in verband met werk bij Haren
20-24 februariLeeuwarden-Buitenpost in verband met Feanwâlden en Hurdegaryp

 

Gepubliceerd op

Kijk mee

Volg het project van onderdoorgang De Maten live via de webcam.