Vernieuwing station Rotterdam Noord

Station Rotterdam Noord is toe aan vernieuwing. In 2019 wordt het station daarom opgeknapt. De hellingbaan aan de noord-zijde wordt flauwer gemaakt en we vervangen de hellingbaan aan de zuid-zijde door een nieuwe lift. Verder krijgt de noord-zijde van het station een stationsentree en worden de perrontrappen vervangen. Zo wordt het station beter toegankelijk, ook voor mindervalide reizigers.

Hellingbanen en lift

De perrons op het station zijn nu ook al bereikbaar via een hellingbaan. Maar: deze hellingbanen voldoen niet meer aan de huidige eisen. Ze zijn onder andere te steil. De hellingbaan aan de noordzijde van het station wordt daarom langer – en daarmee flauwer – gemaakt. De hellingbaan aan de zuidzijde wordt helemaal verwijderd, en vervangen door een lift. Daarmee zijn de perrons straks beter toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Stationsentree en trappen

Aan de noordzijde van het station wordt een stationsentree ingericht. Dat betekent dat de kaartautomaten en de borden met reisinformatie van de perrons naar de begane grond worden verplaatst. Daarmee worden ze beter bereikbaar, voor iedereen. Ook de stalen trappen naar de perrons worden aangepakt: ze worden vervangen door natuurstenen trappen. Die zien er niet alleen mooier uit, maar zijn ook gebruiksvriendelijker voor blinde en slechtziende reizigers met een hulphond.

Drempelvrije stations

De opknapbeurt van station Rotterdam Noord maakt deel uit van een bredere aanpak om alle stations optimaal toegankelijk te maken. Want we vinden het belangrijk dat iedereen zelfstandig, comfortabel én zonder obstakels met de trein kan reizen. Daarom investeren we in het drempelvrij maken van stations. Zo zorgen we ervoor dat in 2022 minimaal 90% van de reizigers van en naar volledig zelfstandig toegankelijke stations kunnen reizen. En in 2030 zijn álle stations zelfstandig toegankelijk.

Planning van de werkzaamheden

De werkzaamheden in Rotterdam Noord worden uitgevoerd in opdracht van ProRail. Op dit moment is het project in de voorbereidingsfase. De voorbereidende werkzaamheden startten in juni 2019 en de bouw start op 25 oktober 2019. Tijdens de verbouwing blijft het station gewoon toegankelijk voor reizigers. Aannemer Anton Rail & Infra voert de werkzaamheden voor ons uit.

Contact

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met onze afdeling Publieksvoorlichting. Zij helpen u graag verder.

Het laatste nieuws

Voorbereidende werkzaamheden Rotterdam Noord van start op 21 mei

Impressie van toekomstige situatie station Rotterdam Noord zuidzijde
Vanaf 21 mei 2019 start aannemer Anton Rail met de voorbereidingen voor de verbouwing van station Rotterdam Noord. Dit betreffen graafwerkzaamheden om de kabels- en leidingen te verleggen en het inrichten van het werkterrein achter het gebouw van Café ’t Viaduct. Ook wordt de trap aan de zuidzijde weggehaald. Reizigers kunnen gebruik maken van de hellingbaan.
Gepubliceerd op

Contact