Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Winsum : Bouw onderdoorgang (Project gerealiseerd)

Goed nieuws voor automobilisten in Winsum. Er is een nieuwe verbindingsweg langs de noordelijke dorpsrand, tussen de Onderdendamsterweg en de N361. Omdat de nieuwe weg een spoor tegenkomt, werd er een onderdoorgang. Dat is veiliger voor het autoverkeer.

Locatie
Winsum
Startdatum
2022
Einddatum
2022

Treinvrije periode

De onderdoorgang is ontworpen voor een verkeerssnelheid van 60 kilometer per uur en is alleen voor autoverkeer. In het voorjaar van 2022 was er een treinvrije periode. Deze stond gepland van donderdag 26 mei 01.00 uur tot maandag 30 mei 05.00 uur. In dat weekend reden er geen treinen maar bussen.

Een betere verbinding

Dit project voerden wij uit in opdracht van de gemeente Het Hogeland. De nieuwe verbindingsweg werd aangelegd omdat het erg druk is op de Onderdendamsterweg in het centrum van Winsum. Per 24 uur reden er ongeveer 7000 motorvoertuigen langs, waaronder ook vrachtverkeer.

Door de aanleg van de nieuwe weg en de onderdoorgang hoeft doorgaand verkeer niet meer door het centrum te rijden. Daardoor is het centrum veiliger voor fietsers en voetgangers.

Bekijk: De plannen voor de noordelijke dorpsrand in Winsum

Overlast beperkt

Het tunneldek hebben we van te voren gemaakt, en in één keer op zijn plaats gereden. Zo hebben we het treinverkeer niet langer dan nodig stil hoeven te leggen en bleef de overlast beperkt. Nadat het tunneldek geplaatst was en het spoor daarop aangelegd hebben we nog tot na de zomer 2022 aan de onderdoorgang en de omgeving gewerkt. Deze werkzaamheden hadden geen invloed op het treinverkeer.

Sneller en veiliger

De onderdoorgang in de nieuwe verbindingsweg zorgt ervoor dat autoverkeer ongehinderd om Winsum heen rijdt en geen gebruik meer hoeft te maken van de 30 kilometer zone.  De overlast van de bouw hebben we zoveel mogelijk proberen te beperken, maar konden we niet helemaal voorkomen. Zo was er een weekend waarin er geen treinen reden.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers