Vervoerders : ERTMS Integratielab

Dankzij het European Rail Traffic Management System (ERTMS) rijden de treinen in de toekomst nóg sneller over onze spoorlijnen. ERTMS is de internationale standaard voor treinbeveiliging en vervangt het huidige analoge ATB systeem. Vóór 2030 moeten in Nederland de belangrijkste corridors klaar zijn. Uiterlijk in 2050 is de rest van ons land aangesloten.

ERTMS zorgt ervoor dat we straks op een veilige en betrouwbare manier harder kunnen rijden met meer treinen. Binnen Nederland maar ook grensoverschrijdend binnen Europa.

 • ERTMS balise op de HSL Zuid
  ERTMS balise op de HSL Zuid
 • Goederen en reizigerstrein op baanvak Amsterdam – Utrecht
  Goederen en reizigerstrein op baanvak Amsterdam – Utrecht
 • ERTMS-infra langs de Betuweroute
  ERTMS-infra langs de Betuweroute

Vraagstukken en applicaties getest

Om het spoor klaar te maken voor de toekomst wordt ERTMS gebouwd in treinen én in de infrastructuur. Zodat treinen informatie als hun lengte, snelheid en positie doorgeven via het systeem. Er zijn al manieren om de afzonderlijke componenten van ERTMS te testen en te certificeren. En nu is er ook de mogelijkheid om de hele keten – van treindienstleider tot machinist – uitgebreid te testen. Een testomgeving die gelijk is aan de bestaande ERTMS baanvakken in Nederland.

Buiten is geen ruimte op het spoor voor grootschalig beproeven. Dus doen we dat binnen, in een lab omgeving: het ERTMS Integratielab. Dé plek waar technologische en operationele ERTMS vraagstukken en applicaties in hun complete samenhang getest worden.

Demoruimte

Eén van de testruimten is ingericht als demoruimte waarin de werkplekken van de treindienstleider en de machinist zijn nagebootst. Hiermee kan je operationele processen uitproberen. Zoals die tussen treindienstleider en machinist of tussen treindienstleider en baanwerker. 

De toegevoegde waarde

Voordat je buiten live gaat met nieuwe configuraties, wil je ze eerst testen. Dat kan in het ERTMS Integratielab. Eind 2018 geopend in Amersfoort en inmiddels volop operationeel. Hier begeleiden we integratietesten en geven we demonstraties op alle ERTMS infrastructuur. Daarnaast werken we aan het vergroten, delen en veiligstellen van kennis over systeemintegratie binnen de spoorsystemen en op de interfaces van de spoorsystemen. Ons lab levert in Nederland een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling en invoering van ERTMS.

Voor de toekomst zien we een full service test- en integratie lab voor ons. Dat niet alleen faciliteiten en tools biedt, maar ook teststrategie, testbegeleiding, rapportage en advies levert. Dus werken we aan het uitbreiden van rollen en taken ten behoeve van de testbehoefte. Voor de nieuwe ERTMS infrastructuur en voor ERTMS treinen. Het ERTMS Integratielab is een ETCS System Compatibility Test Facility. Dat betekent dat we aan alle officiële eisen voldoen om voldoende bewijs te kunnen leveren voor ESC. Zie ook TSI CCS en Application Guide TSI CCS.

ERTMS

De afkorting ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System en is de Europese standaard voor treinbeveiliging- en besturing. ERTMS is hét digitale spoorplatform van de toekomst. De invoering ervan raakt de hele spoorsector.  

Lees meer over dit programma

Vele voordelen

De mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van het ERTMS Integratielab is voor veel bedrijven, bureaus en betrokkenen aantrekkelijk. Het lab biedt talloze voordelen:

 • Binnen: Het Integratie Lab in het Railcenter biedt meer capaciteit, meer beschikbaarheid en grotere efficiency ten opzichte van integratietesten die buiten plaatsvinden.
 • Samenwerking: Brengt de belanghebbenden bij elkaar, stimuleert betrokkenheid tijdens de realisatie van ERTMS projecten.
 • Financieel: Lagere kosten dan testen in de praktijk.
 • Doorlooptijd: Betere doorlooptijd en planning van projecten.
 • Veiligheid: Staat op nummer 1! Het lab biedt een veilige testomgeving.
 • Capaciteit: Buiten is geen ruimte. Door te testen in het lab onttrek je geen schaarse capaciteit aan het spoor.

Vraag een test aan

Het ERTMS Integratielab is gevestigd in het Railcenter in Amersfoort. Wil je een testprocedure aanvragen? Een demonstratie of rondleiding bijwonen? Van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Vul dan het formulier in.

Aanvraagformulier

De héle keten

De verschillende ruimtes zijn ontworpen voor het uitvoeren van verschillende integratietesten voor de hele keten. Denk aan:

 • Integratietesten met Centrale ERTMS treinbeveiligingssystemen met ERTMS treinapparatuur
 • Integratietesten met nieuwe releases/interfaces procesleidingsystemen (in combinatie met de centrale ERTMS treinbeveiligingssystemen)
 • Validatietesten met nieuwe releases/configuraties van het centrale ERTMS treinbeveiligingssysteem
 • Configuratietesten op het centrale treinbeveiligingssysteem voordat die configuratie buiten live gaat

Daarnaast kan je in het lab ook terecht voor demonstraties over de werking van ERTMS, voor rondleidingen, opleidingen en examinering. Bijvoorbeeld t.b.v. het gebruik van de HandHeldTerminal, de tool om een veilige werkplek te creëren voor baanwerkers. Kortom, we bieden testomgevingen die gelijk zijn aan de bestaande ERTMS baanvakken in Nederland. Daarmee zijn we klaar voor de groei van de ERTMS infrastructuur in Nederland.

Nieuws over ERTMS

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers