Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Wat is het MJPG - Meerjaren­programma Geluid­sanering?

Veelgestelde vraag

Het MJPG is onderdeel van het MIRT (Meerjaren­programma Infra­structuur, Ruimte en Transport) van de rijks­overheid.

ProRail werkt binnen het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) aan het stiller maken van het spoor. Dat doen we vooral door het plaatsen van geluidschermen en raildempers. Neemt het geluid niet genoeg af door schermen en/of raildempers, dan passen we gevelisolatie toe.

De regels voor verkeersgeluid staan in de Wet milieubeheer. Zo is er een maximumgrens voor het aantal toegestane decibellen op de gevel van een woning. Dit heet de 'geluidnorm' of 'saneringsdrempel'. Dit is de grens die we stellen aan het geluidniveau van het spoor op de gevel van een woning (in de meeste gevallen 65 of 70 decibel). Een locatie waar deze grens wordt overschreden heet een ‘geluidknelpunt’. Er is dan geluidonderzoek nodig.

Voor alle woningen langs het spoor in Nederland is berekend of de geluidbelasting boven of onder de geluidsnorm/saneringsdrempel ligt.

Blijft het niveau onder de geluidsnorm/saneringsdrempel? Dan blijft alles bij het oude. Wordt deze norm overschreden? Dan bepaalt de Wet milieubeheer dat de woning een saneringswoning is. Deze woning nemen we op in het saneringsplan. In het saneringsplan wegen we de maatregelen af om het geluid te verminderen.

ProRail is verantwoordelijk voor het maken en indienen van de saneringsplannen bij het ministerie. De minister neemt onder meer op basis van eventuele zienswijzen en beroepen een definitief besluit over het saneringsplan. ProRail voert de maatregelen uit of laat ze uitvoeren.

Kijk voor meer informatie op onze pagina MJPG. Of bekijk deze animatie.

Bekijk: Wat houdt het Meerjarenprogramma Geluidsanering in?

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers