391 van de 400 stations toegankelijk voor rolstoelers

Nieuws

19 juli 2021

Waar reizen met de trein voor mensen met een beperking zo’n tien jaar geleden nog een grote uitdaging was, heeft Nederland het nu veel beter voor elkaar. Van de 400 treinstations zijn er inmiddels 391 die een drempelvrije route naar alle perrons hebben en daarmee rolstoelvriendelijk en toegankelijk zijn voor iedereen. Met de opening van het vernieuwde, drempelvrije station Alkmaar Noord gaat vanaf dinsdag 20 juli het aftellen beginnen. Dan zijn er nog negen stations te gaan tot ze alle 400 rolstoeltoegankelijk zijn.

Rapport

Dat blijkt uit het Actualisatierapport Toegankelijkheid Spoor 2021, dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dit rapport doet verslag van de vorderingen in de uitvoering. Het rapport geeft een landelijk dekkend beeld van de toegankelijkheid van het treinvervoer.

ProRail werkt hard om te zorgen dat ook de perrons van de laatste negen stations voor iedereen zelfstandig bereikbaar zijn. Dat betekent dat er liften of hellingbanen komen die voldoen aan de huidige normen op de stations Driehuis, Delft Campus, Den Haag Hollands Spoor, Dordrecht Zuid, Blerick, Arnhem Presikhaaf, Wolfheze, Eindhoven Strijp-S en Vught.

  • Lift op het vernieuwde station Alkmaar Noord
    Lift op het vernieuwde station Alkmaar Noord
  • Station Alkmaar Noord is met de verbouwing toegankelijker gemaakt
    Station Alkmaar Noord is met de verbouwing toegankelijker gemaakt
  • Beide perrons op Alkmaar Noord zijn goed bereikbaar met een lift
    Beide perrons op Alkmaar Noord zijn goed bereikbaar met een lift

Toegankelijkheid

ProRail wil treinreizen voor zo veel mogelijk mensen zo makkelijk mogelijk maken. Om stations toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking passen we perrons aan door ze gelijkvloers te maken en voorzien we de stations van geleidelijnen en trapleuningen met braille-informatie. De vervoerders passen of schaffen hiervoor de juiste treinen aan.

In 2022 moet minimaal 90 procent van de reizigers zonder hulp naar toegankelijke stations kunnen reizen. En in 2030 moeten álle stations zelfstandig toegankelijk zijn. Daar werken we samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vervoerders, en de belangenorganisaties voor mensen met een beperking of chronische ziekte hard aan.

Prestaties

Enkele belangrijke prestaties sinds het laatste Actualisatierapport uit 2015 zijn: alle stations in Nederland zijn voorzien van geleidelijnen, de volledige sprintervloot van NS is eind 2021 vernieuwd, al het treinmaterieel van regionale vervoerders is gelijkvloers en toegankelijk, op ruim honderd stations zijn de perronhoogtes aangepast, op 20 stations zijn in totaal 34 nieuwe liften gerealiseerd en het aantal stations waar NS-reisassistentie verleent, is toegenomen met 74 naar 168.

Meer over toegankelijkheid

Onderhoud en innovatie

ProRail loopt met haar Programma Toegankelijk Stations op schema. Aandachtspunt is het op norm houden van de perrons om de zelfstandige instap duurzaam te kunnen waarborgen. ProRail heeft nu een monitoringprogramma en sluit raamcontracten met aannemers die bij gemeten afwijkingen de perrons weer op norm brengen.

Naast de voortgang van het stationsprogramma en het beheer van de toegankelijke stations werkt ProRail in samenspraak met de belangenorganisaties aan innovatie, zoals de voelbare plattegrond van grote stations, real time liftinformatie, oversteeklijnen en led-lichtmasten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers