Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Dassenburcht Boxtel wordt verwijderd, veel minder treinen vrijdag

Nieuws

21 december 2023

Om het spoortalud bij Boxtel te herstellen, moeten de sporen daar tijdelijk buiten dienst worden genomen. Daardoor rijden er tussen vrijdagochtend 7:00 uur en zaterdagochtend 7:00 uur veel minder treinen tussen Tilburg, Boxtel en Eindhoven en ’s-Hertogenbosch, Boxtel en Eindhoven. NS zet bussen in.

Spoor buiten dienst

In Boxtel zit een dassenburcht onder het spoor. Om de dassen uit het spoor weg te krijgen zijn we maandag 11 december gestart met voorbereidende werkzaamheden. Deze werkzaamheden konden tot nu toe plaatsvinden terwijl de treinen bleven rijden. Maar om het spoortalud te herstellen moeten de sporen tijdelijk buiten dienst worden genomen. Hierdoor zijn drie van de vier sporen niet beschikbaar en rijden er vrijdag veel minder treinen.

Lees het nieuwsbericht over de voorbereiding Lees het nieuwsbericht over de voorbereiding

Gevolgen treinverkeer

Dit zijn de gevolgen voor het treinverkeer tussen vrijdagochtend 7:00 uur en zaterdagochtend 7:00 uur:

  • De Sprinter tussen Tilburg Universiteit en Eindhoven rijdt niet. Er rijden stopbussen tussen Tilburg en Boxtel en Eindhoven en Boxtel.
  • De Sprinter tussen ’s-Hertogenbosch en Deurne rijdt niet tussen Boxtel en Eindhoven. Er rijden stopbussen tussen Eindhoven en Boxtel.
  • Er rijden geen Intercity’s tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven rijden snelbussen.
  • De Intercity Breda – Tilburg – Eindhoven blijft rijden.
  • De nachttreinen tussen Eindhoven en Rotterdam blijven rijden.
  • De nachttreinen tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch rijden niet. Er rijden snelbussen.

NS adviseert treinreizigers om voor vertrek een reisplanner te checken.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Dassenburcht

Dassen graven graag gangen onder het spoortalud (de dijk waarop het spoor ligt). Maar door deze gangen bestaat de kans dat het spoor gaat verzakken. Daarom heeft ProRail in samenwerking met stichting Das en Boom een kunstburcht aangelegd in de buurt van het spoor. Daarmee bieden we de das een veilig ander onderkomen. Deze nieuwe burcht moet er - samen met andere ontmoedigende maatregelen - voor zorgen dat de das zijn burcht onder het spoor heeft verlaten.

Vervolgens kan ProRail de gangen onder het spoor dichten en het spoortalud herstellen. Omdat de das een beschermde diersoort is, heeft ProRail voor deze werkzaamheden een ontheffing gekregen van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Dassen

We snappen het wel, dat dassen er af en toe voor kiezen om holen te graven in onze spoordijken. De omgeving van het spoor is vaak rustig en de helling van een spoordijk is voor een das ideaal terrein om in te graven. Maar dat stelt ons als duurzame spoorbeheerder voor dilemma’s.

Lees meer over dassen Lees meer over dassen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers