Verwijderen dassenburcht Boxtel in voorbereiding

Nieuws

12 december 2023

Om de dassenburcht in het spoor bij Boxtel te kunnen verwijderen, zijn we maandag 11 december gestart met voorbereidende werkzaamheden. Nu treffen we ontmoedigingsmaatregelen, zodat de das deze gevaarlijke plek verlaat. Daarna kunnen we het spoortalud herstellen. Als de snelheidsbeperking is opgeheven kunnen de treinen hier weer volgens dienstregeling rijden.

Ontheffing

Voor deze werkzaamheden hadden we een ontheffing nodig van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Samen met RVO, hulp van Stichting Das & Boom en ecologisch adviseurs ontwikkelden we een aanpak om de das op een vriendelijke manier bij het spoor weg te krijgen. Met dit plan van aanpak kregen we toestemming voor ingrijpen in het leven en de leefomgeving van de das.

Lees hier meer over dassen onder het spoor bij Boxtel Lees hier meer over dassen onder het spoor bij Boxtel

Ontmoedigingsmaatregelen

We starten daarom direct met het nemen van ontmoedigingsmaatregelen: eerst maaien we de begroeiing rondom het spoor. Daarna plaatsen we gaas op het spoortalud (de dijk waarop het spoor ligt). In dat gaas zitten gaten op de plek van de ‘pijpen’ die de das gebruikt om de dijk in te gaan. De dassen houden niet van een gesnoeide omgeving en lopen over gaas. Veelal is dit voldoende reden voor hen om te vertrekken.
Na zeven dagen plaatsen we one-way kleppen over de ingang van de pijpen. Hierdoor krijgt een mogelijk achtergebleven das nog de kans te vertrekken. Deze situatie geldt voor drie dagen.

Kunstburcht

Tegelijkertijd bouwen we deze week met spoed een nieuw huis voor de dassen. Dit doen we naast het spoor, in de buurt van de huidige burcht. Dit geeft de dassen de mogelijkheid om daar naartoe te verhuizen. Voor het bouwen van deze kunstburcht is zand nodig. Veel zand. Dit betekent dat we ongeveer 250 kuub zand naar de juiste plek gaan brengen. Hier zijn we al mee begonnen en daar gaan we de komende dagen meer verder. Ecologen, waaronder van Stichting Das & Boom, helpen ons vervolgens om van deze grote hoeveelheid zand, buizen en houten dassenkamers een goed alternatief onderkomen voor de dassen te maken.

Lees meer over dassen Lees meer over dassen

Herstelwerkzaamheden

Als de periode van ontmoedigen is afgelopen, kan ProRail aan de slag met het herstellen van het spoortalud. Deze werkzaamheden worden nu ingepland en nemen ongeveer twee dagen in beslag. Daarna kan het spoor weer worden vrijgegeven en kunnen de treinen weer volgens dienstregeling rijden.

Hinder

Voor het bouwen van de kunstburcht en het herstellen van het spoortalud wordt materieel ingezet. Dat kan hinder voor de omgeving veroorzaken. We proberen de hinder zo beperkt mogelijk te houden.

Treinverkeer

We werken met alle partijen zo hard mogelijk aan efficiënte en snel herstel. Omdat we voor de werkzaamheden afhankelijk zijn van verschillende externe factoren, is het nog moeilijk een exacte datum te noemen voor het moment dat de treinen bij Boxtel weer normaal kunnen rijden.

Programma Das en Bever

Omdat ProRail steeds vaker te maken heeft met bevers en dassen die in het spoor graven, zijn we het programma Das en Bever gestart. Hiermee komt er een ProRail-brede aanpak van de uitdagingen die deze dieren voor ons vormen. We worden nu nog vaak overvallen door plotseling toenemende graverij en willen deze situatie voor zijn.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers