Dassenburcht ontdekt tussen Utrecht en Ede

Nieuws

14 september 2023
16 september 2023, 09:41 uur

Bijgewerkt

Op het traject tussen Utrecht en Ede, ter hoogte van Renswoude, is een dassenburcht aangetroffen, waarbij ballast (spoorgrind) is verzakt. Ter hoogte van deze verzakking reden treinen langzamer dan gebruikelijk. Dit leverde ongeveer vijf minuten vertraging op.

Update | 16-09-2023

Vanaf vandaag rijden de treinen weer de normale snelheid. Onder het spoor zijn, onder toezicht van een ecoloog, verstevigingen aangebracht. Een ecoloog kijkt bij dit soort werk mee omdat de das in Nederland een beschermd diersoort is.

Bericht | 14-09-2023

We willen op korte termijn spoedherstel uitvoeren. Dit maakt het mogelijk om het treinverkeer weer op normale snelheid af te handelen. Daarna gaan we aan de slag om een duurzame oplossing te vinden, met respect voor de beschermde status van de das.

We staan in contact met externe partners, zoals RVO, om mogelijke oplossingen te bespreken.

Dassen

We snappen het wel, dat dassen er af en toe voor kiezen om holen te graven in onze spoordijken. De omgeving van het spoor is vaak rustig en de helling van een spoordijk is voor een das ideaal terrein om in te graven. Maar dat stelt ons als duurzame spoorbeheerder voor dilemma’s.

Lees meer over dassen Lees meer over dassen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers