Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

De spin in het web: projectmanager Han

Nieuws

18 november 2020

Project Groningen Spoorzone is een gezamenlijk project van Provincie, Gemeente, NS en ProRail. Namens al die partijen is ProRail opdrachtgever voor de bouwwerkzaamheden. Projectmanager Han Berends van ProRail heeft dus een grote rol in het project. Een nuchtere Achterhoeker, die normaal gesproken bijna 200 kilometer enkele reis maakt om aan dit mooie project te werken. We maken kennis.

Wat is jouw rol in project Groningen Spoorzone? 

“Het is mijn verantwoordelijkheid om samen met een team van hele goede mensen dit project tot een goed einde te brengen. In afstemming met de partners en natuurlijk in goede samenwerking met aannemer Strukton. Daarbij vind ik het belangrijk dat de overlast voor omgeving en reiziger zo minimaal mogelijk is.” 

Bekijk: Livestream Groningen Spoorzone

En waar ligt jouw focus dan vooral?

“Na een lange periode van voorbereiding, met veel afstemming tussen alle betrokken partijen, gaat een project in uitvoering. Als het dan zover is gebeuren er altijd dingen die je vooraf niet voorzien had. Daarop anticiperen en dus uitdagingen en problemen oplossen, maar vooral vooruitkijken, daar ligt mijn focus tijdens de uitvoering. Samen met alle betrokken partijen iets dat soms bijna onmogelijk lijkt tóch voor elkaar krijgen. Dat is een uitdaging die ik graag aanga. Al ben ik niet snel tevreden, het kan altijd beter. Op dit moment is corona natuurlijk iets waarop we moeten anticiperen. Hoe zorgen we ervoor dat de bouw ongehinderd door kan gaan, houden we de projectbetrokkenen die veelal thuis werken gemotiveerd en zorgen we ervoor dat de kans op besmetting zo laag mogelijk is.”

We bouwen aan een fantastisch mooi trein- en busstation voor onze reizigers en de mensen uit Groningen.

Han Berends projectmanager bij ProRail

Wat maakt dit project voor jou zo leuk? 

"We bouwen aan een fantastisch mooi trein- en busstation voor onze reizigers en de mensen uit Groningen. Het opstelterrein voor treinen in Haren is al opgeleverd. Het is met name de dynamiek en afwisseling die dit werk bijzonder maakt. Vandaag zijn we bezig met een ingewikkelde technische puzzel, morgen praten we met onze partners over de bereikbaarheid tijdens de bouw en tegelijkertijd zijn er nog wat juridische noten te kraken. Dit mogen doen met een team van enthousiaste collega’s met veel kennis en competenties in een dynamische omgeving, maakt die afstand tot mijn thuis meer dan de moeite waard. Natuurlijk niet in de laatste plaats is dit project een belangrijke schakel in de verbeterde bereikbaarheid van het noorden en de mooie stad Groningen.”

“Hiervoor heb ik de verbouwing van Utrecht Centraal gedaan. In Utrecht staat het hoofdkantoor van NS en ProRail. Daar kwamen dus dagelijks duizenden ProRailers en medewerkers van NS langs de bouwput.We kregen vaak positieve feedback, maar regelmatig ook wat mindere en dat is hier gelukkig wat minder, haha.” 

“Door de coronamaatregelen werken we nu veel vanuit huis, Dat is niet altijd ideaal, maar daar doen we nu even niets aan. Gelukkig zitten we tegenwoordig allemaal op Teams en Zoom en kan ik ook zo nu en dan nog via de webcam even naar ons mooie project kijken”.

Naar welke mijlpaal in het project kijk jij uit? 

“Het project heeft meerdere mooie mijlpalen. De ingebruikname van het opstelterrein De Vork in Haren afgelopen juni was er zo één. Jarenlange voorbereiding en dan moet het allemaal in een treinvrije periode van bijna 30 dagen, waar 24 uur per dag wordt gewerkt, gebeuren. De mooiste mijlpaal is natuurlijk als straks het project klaar is; een fantastisch station dat helemaal voldoet aan deze tijd, regionale treinen die door kunnen rijden op station Groningen en bussen die vanaf het nieuwe busstation vertrekken.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers