Een nieuwe lift op station Lelystad Centrum

Nieuws

10 juni 2021

Vanaf donderdag 10 juni kunnen reizigers weer met de lift op perron 3-4 op station Lelystad Centrum. Dit is de eerste liftinstallatie op een Nederlands station die vervangen is. Er volgende komende tien jaar nog 79 installaties op 40 andere stations.

Zelfstandig reizen

Dat de lift weer in gebruik is, is voor reizigers die daarvan afhankelijk zijn, een opluchting. Want iedereen wil zelfstandig met de trein kunnen reizen. Ook als je reist met een kinderwagen, bagage, een rolstoel of als je een functionele beperking hebt.

Drie maanden hebben reizigers in Lelystad geen gebruik kunnen maken van de lift op perron 3-4. Door hun reis aan te melden, konden zij gebruik maken van een taxi die hen naar het eerste volgende station bracht. De kosten werden door ProRail vergoed.

Bekijk: De lift doet het weer

Toegankelijkheid

En toch, hoe goed het ook geregeld is, is het blijft een gedoe. Niets voelt vrijer dan zelfstandig reizen en je eigen weg te kunnen gaan. Want reizen met de trein is voor iedereen. Het is één van de doelstellingen van ProRail om alle Nederlandse stations zelfstandig toegankelijk te maken (en te houden) voor alle reizigers.

Dit doet ProRail bijvoorbeeld door het aanleggen van hellingbanen en blindengeleidelijnen en het plaatsen van braillebordjes, dubbele buisleuningen en veiligheidsmarkeringen op de perronranden. Maar vooral de liften op stations bieden een heel cruciale bijdrage aan de toegankelijkheid van het station.

Reizigers werden op een ludieke wijze op de nieuwe lift gewezen
Reizigers werden op een ludieke wijze op de nieuwe lift gewezen

Vervanging

Liftinstallaties hebben niet het eeuwige leven. Afhankelijk van hoe intensief ze gebruikt worden, gaan ze gemiddeld zo’n 25 tot 30 jaar mee, daarna moeten ze, zoals nu dus op station Lelystad Centrum gedaan is, worden vernieuwd. Meestal worden dan de hydraulische liften (die werken met een olie gestuurde pomp die de installatie omhoog duwt) vervangen door tractieliften: bij tractieliften wordt de liftkooi omhoog getrokken. De nieuwe installaties zijn veel transparanter, waardoor ze ook sociaal veiliger zijn.

Inmiddels zijn er op 155 stations in Nederland in totaal 400 liften. En dit aantal wordt nog steeds groter want jaarlijks bouwt ProRail er op diverse stations nieuwe liften bij. De vervanging van de liftinstallatie op station Lelystad past in een hele reeks van liften en roltrappen die aan vervanging toe is. Op de planning staan 80 liften op 40 verschillende stations die komende jaren worden vervangen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers