Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Een toegankelijk station Gorinchem

Nieuws

4 februari 2022

Een mooi en voor iedereen toegankelijk station. Dat is station Gorinchem vanaf vandaag, dankzij de realisatie van een nieuwe reizigerstunnel, zijperron, lift en hellingbaan. Het sterk vernieuwde station is vandaag officieel in gebruik genomen door ProRail, de gemeente Gorinchem en de provincie Zuid-Holland.

Handen ineen

Dat gebeurde na jaren van voorbereiding. De verbeteringen van de MerwedeLingelijn begonnen in 2006, toen er werd gewerkt aan de lijn van Dordrecht naar Geldermalsen. Meerdere nieuwe stations werden gebouwd en de stations Sliedrecht, Arkel en Geldermalsen werden gerenoveerd. Ook de stationshal van Gorinchem werd aangepakt, maar het slecht toegankelijke tunneltje naar het middenperron bleef lang een doorn in het oog. De partijen hebben de handen ineengeslagen om dit te verbeteren en het resultaat mag er zijn.

Bekijk: Een toegankelijk station Gorinchem

Zelfstandig en vrij

Regiodirecteur Helga Cuijpers is blij met deze verbeteringen: “ProRail vindt het belangrijk dat iedereen zo zelfstandig en vrij mogelijk kan reizen. Deze nieuwe, voor iedereen toegankelijke reizigerstunnel helpt daarbij. Op deze manier wordt de trein voor iedereen een goed vervoersmiddel en dragen we bij aan een duurzamere samenleving. Ik ben blij dat we dit project in goede samenwerking met alle partijen hebben afgerond en wil ook mijn dank uitspreken richting Ballast Nedam, dat de bouw heeft gerealiseerd. We beseffen dat mensen hier lang op hebben gewacht en danken ook iedereen voor het geduld dat is opgebracht.”

Ook gedeputeerde Frederik Zevenbergen is blij met deze stap: “Om het openbaar vervoer nog beter, toegankelijker en fijner te maken, moet je blijven ontwikkelen. Met deze nieuwe reizigerstunnel, lift en later dit jaar uitbreiding van de fietsenstalling geven we station Gorinchem een mooie upgrade voor alle reizigers.”

Toegankelijke stations

Samen met de overheid zorgt ProRail ervoor dat in 2030 alle stations in Nederland volledig toegankelijk zijn. Nu station Gorinchem voor iedereen toegankelijk is, zijn er in Nederland nog slechts zeven stations die nog niet voor iedereen zelfstandig te bereiken zijn.

Lees meer

Verbinding met de stad 

 

Nu het onpraktische perron is verdwenen en station Gorinchem een aantrekkelijke onderdoorgang heeft, is er een prettige verbinding ontstaan tussen de Haarwijk en de historische binnenstad. De nieuwe reizigerstunnel is voorzien van representatieve en herkenbare ingangen. Hiermee is station Gorinchem weer helemaal ‘bijdetijds' en de MerwedeLingelijn klaar voor de volgende fase. 

 

“Station Gorinchem is een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van onze gemeente. Met de komst van de tunnel is de toegankelijkheid voor alle reizigers sterk verbeterd en krijgt Gorinchem de langverwachte aantrekkelijke entree”, aldus wethouder Joost van der Geest.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers