Elf slimme ideeën voor snellere aanpak ERTMS

Nieuws

Gepubliceerd op 12 januari 2022

Goed nieuws voor de snellere aanpak van ERTMS: elf innovatieve oplossingen gaan door naar de testfase. De slimme ideeën voor een zo snel mogelijke invoering van ERTMS zijn ingediend door negen innovatiepartners. Als de testen succesvol blijken, volgt een inkoopverplichting voor ProRail.

Slimme ideeën

De invoering van het digitale treinbeveiligingssysteem ERTMS betekent een grote aanpassing van het spoornetwerk. Denk aan de aanleg van glasvezel, nieuwe behuizingen langs het spoor of de installatie van assentellers. Over de vraag of dit sneller kan organiseerde ProRail een aanbesteding (ASAP) die leidde tot een breed scala aan slimme ideeën.

Van ‘digitaal graven’ tot de inzet van een robot en van draadloze assentellers tot nieuwe applicaties en 3D-printing. De ideeën zijn ontwikkeld door Rail Connected, Heijmans, Allinq, Tizzin, VRS, Strukton, Geonext, Delta PI en Pilz. 

Wat is ASAP?

ASAP staat voor: Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS. Deze aanbesteding startte in juni 2020 in een nieuwe vorm, waarbij ProRail tal van marktpartijen vroeg concrete en innovatieve voorstellen te doen voor versnelling. Dat leidde in mei 2021 tot een innovatiepartnerschap met 13 bedrijven die samen 15 plannen hadden. De volgende stap was elk plan om te zetten in een businesscase. Na goedkeuring van deze businesscases (door ProRail) gaan er nu dus elf plannen van negen bedrijven door naar de testfase.

Inkoopverplichting

De eerste testresultaten worden in 2022 bekendgemaakt. Als het testen slaagt, heeft ProRail inkoopverplichting. Ook dat is nieuw. Het past bij het karakter van een innovatie-partnerschap, waarin de partners wederzijds vertrouwen uitspreken. Dat betekent dat ProRail deze innovaties feitelijk inkoopt en invoert, wanneer de innovatie zich heeft bewezen en het verdienmodel klopt.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers