Er zit een das in de kunstburcht in Molkwerum

Nieuws

4 juli 2023

Langs het spoor in Molkwerum kan een verkocht-bord in de voortuin worden gezet. In de door ProRail gebouwde kunstburcht zit namelijk sinds kort een das.

Groene groei

De eerste nieuwsgierige stappen van de das bij de dassenburcht werden met wildcamera’s vastgelegd op 28 mei. Blijkbaar beviel die wel, want daarna werd er elke avond activiteit waargenomen en er ging zelfs een das een van de tunnels in.

De burcht is inmiddels helemaal groen en mooi begroeid met de aangeplante inheemse struiken. De vegetatie groeit zo goed dat het na 2 juni even lastig werd om te zien wat de das allemaal uitspookte. Het groen was namelijk voor de wildcamera gegroeid. We hebben daarom de wildcamera wat hoger geplaatst en wat blijkt: activiteit bij drie tunnels en zand met pootafdrukken.

Begin maart staken er drie jonge dassensnoetjes uit de kunstburcht.
begin maart staken er drie jonge dassensnoetjes uit de burcht.

Hoe zat het ook alweer?

Dit nieuws over de das volgt na een periode waarin er een hoop gebeurd is op dit stuk spoor in Friesland. De reizigers tussen Molkwerum en Stavoren hebben veel overlast gehad en het heeft veel gekost om het spoor weer veilig te krijgen.

Op 13 maart ging bij Molkwerum de zogeheten rode vlag in het spoor. Er was geen treinverkeer mogelijk doordat het gegraaf van de das in het spoortalud zorgde voor een onveilige situatie. Er is vervolgens keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat de das een nieuwe woonplek kon krijgen en het spoortalud hersteld kon worden.

Er werden onder meer damwanden en gaaswerk geplaatst en er werd een kunstburcht gebouwd. Momenteel wordt er gewerkt aan het plaatsen van een speciaal dassenhekwerk langs het spoor met faunapassages om ervoor te zorgen dat de das in de toekomst niet nog eens een huis maakt in het talud. Uiteindelijk konden er op 24 april weer treinen rijden tussen Molkwerum en Stavoren.

Babynieuws

Een stuk zuidelijker van de kunstburcht is ervoor gezorgd dat een kraamburcht behouden kon blijven. Daar is een damwand van 300 meter geplaatst tussen het spoor en die burcht. Een behoorlijk succesvolle maatregel: begin maart staken er drie jonge dassensnoetjes uit de burcht.

Dassenaanpak

Een das in het spoor? Da’s niet zo mooi! We snappen het wel, dat dassen er af en toe voor kiezen om holen te graven in onze spoordijken. De omgeving van het spoor is vaak rustig en de helling van een spoordijk is voor een das ideaal terrein om in te graven. Maar dat stelt ons als duurzame spoorbeheerder voor dilemma’s.

Lees hier meer Lees hier meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers