Groencompensatie voor huismus in Vught

Nieuws

11 mei 2023

Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Den Bosch – Vught is gericht op aanpassingen aan het spoor om meer reizigers- en goederentreinen te kunnen laten rijden. Onderdeel van het project is de aanleg van een gedeeltelijk verdiept spoor in Vught. Voordat we met de aanleg kunnen beginnen, voeren we een aantal voorbereidende werkzaamheden uit. Eén van deze werkzaamheden is het plaatsen van hagen voor huismussen.

Waarom doen we deze werkzaamheden?  

Het is het noodzakelijk om een aantal bomen te kappen aan de westzijde van het spoor ter voorbereiding op de bouwwerkzaamheden. Om te voorkomen dat dit een nadelig effect heeft op het leefgebied van huismussen, zorgen we voor alternatief groen waar de huismussen veilig onderdak kunnen vinden. Dit doen we door op diverse locaties volwassen Laurierhagen van drie meter hoog te planten.

We vullen deze hagen aan met diverse andere beplanting, zoals vuurdoorn, meidoorn en klimop. Deze beplanting voldoet aan de eisen, opgenomen in de ontheffing op de Wet Natuurbescherming. We doen dit onder begeleiding van een ecoloog, die er op toeziet dat het allemaal goed gebeurt. 

Overzicht van onze werkzaamheden

We zijn deze werkzaamheden begin mei gestart. Eerst zijn laurierhagen geplaatst in de achtertuinen van een aantal woningen die eigendom zijn van ProRail. Vanaf 10 mei worden laurierhagen op een aantal openbare locaties geplaatst aan de Aert Heymlaan en de Van Miertstraat.

De omgeving merkt weinig van deze werkzaamheden, maar heeft er mogelijk wel zicht op. Medewerkers van een hoveniersbedrijf verzorgen de aanplant. Het werk leidt niet tot overlast of wegafsluitingen.

Verdiepte ligging spoor

Tussen Meteren en Boxtel gaan meer reizigers- en goederentreinen rijden. Daarom bouwen wij een vierde spoor tussen ’s-Hertogenbosch en Vught, met een vrije kruising bij Vught. Dit project maakt onderdeel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS).

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers