Hoogtepunt bouw natuurbrug de Mortelen

Nieuws

9 mei 2019

In het weekend van 11 en 12 mei worden 28 betonnen liggers van circa veertig meter lang op hun plek gehesen tussen de twee landhoofden van natuurbrug de Mortelen. De liggers vormen gezamenlijk het dak van de nieuwe brug die natuurgebieden met elkaar gaat verbinden. De werkzaamheden zijn live te volgen via een webcam.

Voor de plaatsing van de liggers zet aannemer BAM aan weerszijde van het spoor twee grote kranen. Om precies te zijn een 600 tons kraan en een 750 tons kraan. Zij moeten de 58 duizend kilo wegende liggers exact op de juiste plek leggen. Het bouwterrein is niet toegankelijk, maar de werkzaamheden zijn wel live te volgen via een webcam.

Van herten tot salamanders

De nieuwe natuurbrug wordt zo’n 40 meter breed en komt te liggen in het hart van het Groene Woud. Het verbindt de natuurgebieden Kampina, de Mortelen, de Scheeken en het Dommeldal weer met elkaar. Daarmee is het een belangrijke ecologische impuls voor het gebied. Het grootste dier dat van de brug gebruik gaat maken, zal het edelhert zijn. Maar ook kleinere dieren zoals dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen en hagedissen zullen van de verbinding gaan profiteren.

MJPO

De natuurbrug is onderdeel van het Meerjarenprogramma Ontsnippering van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook de Provincie Noord Brabant betaalt mee via het regionale programma Kloppend hart van het Groene Woud. Het hele project kost circa 7,5 miljoen euro.

Meer werkzaamheden tussen Eindhoven - Tilburg/'s-Hertogenbosch

In het weekend van 11 en 12 mei wordt er op meerdere locaties gewerkt tussen Eindhoven en ’s-Hertogenbosch en tussen Eindhoven en Tilburg:

  • In Best vernieuwen we de vluchtdeuren in de tunnel. 
  • In Best plaatsen we raildempers voor en na de tunnel. Daarmee dempen we spoorgeluid voor de omgeving.
  • In Eindhoven plaatsen we een geluidsscherm van 350 meter ter hoogte van Vredeoord.
  • Op station Eindhoven Strijp verhogen we het spoor om gelijkvloerse instap te realiseren.
  • In Oisterwijk vernieuwen we een overweg en vernieuwen we de keerwanden van de perrons
  • In Boxtel vernieuwen we delen van het spoor rondom en het station en vernieuwen we twee overwegen.

In verband met al deze werkzaamheden rijden er geen treinen. Kijk voor een reisadvies op www.ns.nl

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers