Stavoren-Sneek: de treinen rijden weer

Nieuws

24 april 2023

Op het traject Stavoren-Workum/Sneek reden sinds maandag 13 maart geen treinen. Dat kwam doordat dassen op verschillende plekken rond Molkwerum het spoor hadden ondergraven. Dit is hersteld. Na wat opstartproblemen rijden er sinds maandagmorgen 24 april weer treinen op dit traject.

Dassenburchten

De dassenburchten bij en onder het spoor zijn uitgegraven en opnieuw aangevuld. Op twee locaties bouwden we nieuwe kunstburchten naast het spoor. Tussen het spoor en een andere, bestaande burcht ernaast zijn damwanden de grond ingedrukt.

Ook komen er nog over enkele kilometers hekwerken in de grond tussen Molkwerum en Stavoren. Tot die tijd is op de oude daslocaties gaas aangebracht om nieuwe graverij tegen te gaan. Daarnaast blijven we het spoor controleren op eventuele nieuwe activiteiten van dassen.

 • Trein op traject Stavoren en Sneek
  De trein rijdt weer tussen Stavoren en Sneek
 • Aanleg dassenburcht bij Molkwerum
  De aanleg van een van de kunstburchten
 • Aanleg kunstburcht bij Molkwerum
  Door de aanleg van de kunstburchten reden er tijdelijk geen treinen
 • Aanleg damwand bij Molkwerum tussen spoor en dassenburcht
  Tussen het spoor en een bestaande burcht zijn damwanden de grond ingedrukt

Spoorvernieuwing

Afgelopen week vond bovendien een geplande spoorvernieuwing plaats. Tijdens deze grootschalige werkzaamheden werden over enkele kilometers lengte spoorstaven, dwarsliggers (bielzen) en ballast (grind) vernieuwd. Ook pakten we enkele overwegen en spoorbruggen aan. Op tussenliggende stations vonden werkzaamheden plaats aan perrons.

We werken in 2023 vaker en langer aan het spoor dan ooit tevoren. En dit brengt meer uitdagingen met zich mee dan ooit tevoren. Lees hoe we daarmee omgaan.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers