Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

‘Klapperbord’ terug op Utrecht Centraal

Nieuws

1 februari 2021

Precies tien jaar nadat we het befaamde ‘klapperbord’ op station Utrecht Centraal weghaalden, hebben ProRail en NS een nieuw megascherm met reisinformatie opgehangen op het grootste station van Nederland. Het oude verhuisde in 2011 naar het Spoorwegmuseum. Het scherm op Utrecht Centraal is vandaag, maandag 1 februari ‘live’ gegaan.

36 vierkante meter

Het nieuwe ‘XL-scherm’ klappert niet zo mooi als het oude bord, maar het geeft reizigers wel in één oogopslag alle informatie die zij nodig hebben. Zij zien voortaan alle vertrekkende treinen van het komende half uur en reisadviezen op een reusachtig digitaal scherm van 36 vierkante meter. Station Utrecht Centraal is het vierde station na Schiphol, Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal dat een dergelijk scherm krijgt. Het scherm in Utrecht is wel veruit het grootste.

Bekijk: Het nieuwe XXL-scherm op station Utrecht Centraal

Geliefd herkenningspunt

Daarmee is een grote wens van reizigers en reizigersvereniging Rover in vervulling gegaan. “Veel reizigers vragen al jaren om terugkeer van het grote scherm, zodat zij vanaf een afstand meteen kunnen zien waar zij heen moeten lopen”, stelt Rover-directeur Freek Bos, “bovendien is het bord altijd een geliefd herkenningspunt voor reizigers die elkaar hier op het station ontmoeten.”

Het bord is een geliefd herkenningspunt voor reizigers die elkaar hier op het station ontmoeten.

Freek Bos directeur bij Rover

Leesbaar vanuit alle hoeken

Projectmanager Henk Bulthuis van ProRail: “Het scherm bestaat uit ruim twee miljoen pixels en zeven miljoen led-lampjes. Het past de sterkte van de led-lampjes slim aan op basis van het licht in de stationshal zodat de reisinformatie zo goed mogelijk te zien is. Ook naar de plek en de hellingshoek van het scherm hebben we goed gekeken. We hebben rekening gehouden met de leesbaarheid vanuit alle hoeken en met de looproutes van reizigers.”

Kan ik nog koffie halen?

Manager Station Utrecht Centraal Mirjam Schokker van NS vindt het scherm een verrijking van het station. “Het scherm is een aanvulling op de reisinformatie in de NS-app, op de website en de kleinere schermen op de stations. Het reuzenscherm in het midden van de stationshal geeft reizigers extra comfort, want je ziet meteen of je nog een kopje koffie kan halen.”

De schermen zijn door leveranciers KITT Engineering BV en Ngage Media BV speciaal ontworpen voor de verschillende stations

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers