Leiden Centraal heeft nu ook een XL-reisinformatiescherm

Nieuws

10 mei 2021

Treinreizigers op Leiden Centraal kunnen vanaf vandaag, maandag 10 mei, alle vertrektijden en reisadviezen in één oogopslag zien. ProRail en NS hebben er een reisinformatiescherm van maar liefst 6 meter breed en 2 meter hoog opgehangen. Het scherm ging vanochtend om 10:30 uur aan, nadat het vorige week uitgebreid is getest.

XL-scherm

Het reisinformatiescherm toont alle vertrektijden van treinen voor het komende half uur en komt voor de poortjes aan de centrumzijde van het station te hangen. Bij het kiezen van de locatie is rekening gehouden met de leesbaarheid vanuit alle hoeken van de hal en de looproute van de meeste reizigers naar de treinen.

Na Schiphol en de centrale stations van Rotterdam, Den Haag en Utrecht is Leiden Centraal het vijfde station waar een ‘XL-scherm’ hangt. Daarmee hebben alle grote stations zo’n groot scherm, behalve Amsterdam Centraal. Daar is geen centrale plek om een scherm op te hangen, vanwege de vele ingangen van dat station.

Bekijk: Stationsmanager Hidde Barneveld van NS en projectmanager Henk Bulthuis van ProRail vertellen over het scherm

Extra houvast

Met de XL-reisinformatieschermen gaat een grote wens van reizigers en reizigersvereniging Rover in vervulling. “Veel reizigers vragen al jaren om terugkeer van grote schermen, zodat zij vanaf een afstand meteen kunnen zien waar zij heen moeten lopen”, stelt Rover-directeur Freek Bos.

Stationsmanager Hidde Barneveld van NS is heel blij om gehoor te kunnen geven aan deze wens van reizigers. “Het is een extra houvast, naast de kleinere overzichtsschermen op het station en natuurlijk de informatie in de NS-app. En het is een mooi centraal punt in de stationshal.”

Veel reizigers vragen al jaren om terugkeer van grote schermen.

Freek Bos directeur bij Rover

Er komt veel bij kijken

Dat nu ook Leiden Centraal een XL-reisinformatiescherm krijgt, is geen toeval volgens projectmanager Henk Bulthuis van ProRail. “Leiden is qua reizigersaantallen een van de grootste treinstations van Nederlands. Onder normale omstandigheden is het hier dus een komen en gaan van reizigers. Dan is het goed als zij in een oogopslag kunnen zien naar welk perron zij toe moeten.”

Bij het plaatsen van zo’n groot reisinformatiescherm komt veel kijken, aldus Henk. “De reisinformatie moet van een afstand goed leesbaar zijn en het is noodzakelijk dat het scherm tegen vocht en kou kan. Ook was het zoeken naar een geschikte locatie. Het is belangrijk dat het scherm direct opvalt voor binnenkomende reizigers, zonder dat dit de loop van andere reizigers hindert.”

De schermen worden door leveranciers KITT Engineering BV en Ngage Media BV speciaal ontworpen voor de verschillende stations.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers