Modernisering Westtunnel: Omlooproute naar centrum Amsterdam

Nieuws

4 december 2023

Perrons 1 en 2a op station Amsterdam Centraal zijn vanaf donderdagochtend 7 december 2023 niet meer bereikbaar vanuit de westelijke reizigerstunnel. Deze tunnel wordt gemoderniseerd. Daarvoor moeten de sporen bij perrons 1 en 2a vanaf 10 december zeven maanden buiten dienst genomen worden.

Omlooproute naar centrum Amsterdam

BAM Infra Nederland moderniseert momenteel de westelijke reizigerstunnel aan de kant van het centrum. De tunnel wordt ook toegankelijker gemaakt. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren moet een deel van de perrons 1 en 2a worden gesloopt. Dat gebeurt vanaf 11 december. De perrons zijn dan buiten gebruik en de tunnel is aan de centrumzijde afgesloten.

De westelijke reizigerstunnel is vanaf de overige sporen wel bereikbaar. De toegang aan de stadszijde blijft tijdens de werkzaamheden gesloten maar aan de IJ-zijde is de westelijke reizigerstunnel wel open. Reizigers die met de trein aankomen, kunnen via de overige reizigerstunnels naar het centrum lopen. De omlooproutes worden met geel/zwarte borden aangegeven.

Naar verwachting gaat halverwege 2024 de entree van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumkant weer open en de toegang tot de perrons ook. Dan worden ook de sporen 1 en 2a weer in gebruik genomen.

Wat gaan we doen?

In de nacht van zaterdag 9 december op zondag 10 december werken we aan het spoor en de bovenleiding. Ook worden de roltrappen tussen de westelijke reizigerstunnel en spoor 2a verwijderd.

Vanaf maandagochtend 11 december tot en met 22 december sloopt BAM Infra een deel van het eerste perron ter hoogte van de westelijke reizigerstunnel.

Na de kerstvakantie gaat BAM Infra verder met het sloopwerk in de westelijke reizigerstunnel. Wij verwachten dat deze sloopwerkzaamheden half februari zijn afgerond.

Wat merken reizigers ervan

De sloopwerkzaamheden beginnen om 7 uur ’s ochtends en duren tot 23 uur ’s avonds. Deze kunnen hinder opleveren voor reizigers. De aannemer doet er alles aan om dit tot een minimum te beperken. Mogelijk komt er stof vrij bij de werkzaamheden. BAM Infra houdt de sloopmaterialen nat zodat stofvorming zoveel mogelijk wordt voorkomen. De materialen worden ’s nachts aan- en afgevoerd.

Trein vertrekt van ander spoor

De sporen 1 en 2a zijn voor zo’n zeven maanden niet in gebruik. De treinen die nu vanaf de sporen 1 en 2a vertrekken zullen per 10 december vanaf andere sporen vertrekken. NS gaat dan ook volgens de nieuwe dienstregeling rijden. Advies aan reizigers is om voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Meer ruimte voor reizigers en treinen

Het opknappen van de entree van de westelijke reizigerstunnel is onderdeel van de totale verbouwing van Amsterdam Centraal. Zo maken we meer ruimte voor reizigers en treinen.

Lees meer over aanpassingen op station Amsterdam Centraal Lees meer over aanpassingen op station Amsterdam Centraal

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers