Nieuwe natuurbrug in Hilversum helpt Gooise fauna

Nieuws

25 april 2022

Het is een heuglijke dag voor dieren in Hilversum en omstreken. Vandaag is de Natuurbrug Anna’s Hoeve opgeleverd. Hierdoor krijgen dieren een groter aaneengesloten leefgebied, waardoor hun overlevingskansen toenemen.

Groene schakel

Samen met de faunatunnel onder de A27, die in 2018 is aangelegd, vormt de natuurbrug in Anna’s Hoeve de zogenoemde Groene Schakel, die de natuur tussen het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug met elkaar verbindt.

Op veel plekken wordt de natuur doorsneden door wegen en spoorlijnen. Dit belemmert dieren de oversteek te maken van het ene natuurgebied naar het andere. Ook planten hebben hinder van de barrières: zaden verspreiden zich namelijk vaak via de huid of vacht van dieren. Met de nieuwe natuurbrug in Anna’s Hoeve kunnen dieren straks in één keer het spoor, de busbaan, de weg en het fietspad over. Om al deze infrastructuur veilig te kruisen heeft de natuurbrug een flinke omvang: acht meter in de hoogte en 50 meter in de breedte.

ProRail regiodirecteur Harro Homan (l) en wethouder Arno Scheepers  (midden) scheppen het laatste schepje heidemaaisel op de brug
ProRail regiodirecteur Harro Homan (l) en wethouder Arno Scheepers (midden) scheppen het laatste schepje heidemaaisel op de brug

Duurzame mobiliteit

“Het spoor is een duurzame keuze. De focus op duurzaamheid willen we ook uitdragen in de manier waarop we met de natuur omgaan. Deze natuurbrug is daar een goed voorbeeld van,” vertelt regiodirecteur Harro Homan van ProRail. “We hebben op veel plekken natuurgebieden weer met elkaar verbonden en dieren de ruimte gegeven. Bij nieuwe projecten krijgt dit een steeds prominentere plek.”

De natuurbrug werd vandaag feestelijk geopend, samen met bestuurders van de provincie Noord-Holland, gemeente Hilversum, het Goois Natuurreservaat en uitvoerder BAM. Daarbij droeg ProRail het beheer over aan het Gooi Natuurreservaat. De provincie werkt aan de omliggende natuur, zodat de natuurbrug in de toekomst optimaal functioneert.

De focus op duurzaamheid willen we ook uitdragen in de manier waarop we met de natuur omgaan.

Harro Homan regiodirecteur bij ProRail

Ontsnippering

ProRail draagt zijn steentje bij aan het ontsnipperen van de Nederlandse natuur. Daarom werden er de afgelopen jaren bruggen en tunneltjes gebouwd om natuurgebieden weer met elkaar te verbinden. Dat gebeurde in het Meerjarenprogramma Ontsnippering. De brug bij Anna's Hoeve is de laatste grote natuurbrug die vanuit dit programma is gefinancierd. Bij verbouwingen en nieuwe projecten is aandacht voor natuur altijd een belangrijk onderdeel van het werk dat ProRail verricht.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers