Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

ProRail en Hegeman rijden tunnel Utrechtse Locomotiefstraat in

Nieuws

29 april 2021

ProRail en aannemer Hegeman bouwen in opdracht van de gemeente Utrecht een tunnel onder het spoor tussen de Locomotiefstraat en de Tweede Daalsedijk. Voetgangers en fietsers kunnen in de toekomst door deze tunnel veilig onder het spoor door. Ook verbindt de tunnel de nog te bouwen buurten Cartesius en Wisselspoor. Vanaf de nacht van vrijdag op zaterdag 1 mei tot en met dinsdagochtend 4 mei wordt de tunnel ingeschoven. Daarna zijn we nog tot eind 2021 bezig met afrondende werkzaamheden.

Bereikbaarheid

De spooronderdoorgang verbetert de bereikbaarheid van het Werkspoorkwartier, de Amsterdamsestraatweg en het centrum van Utrecht. Daarmee maakt de bouw van tunnel niet alleen meer ruimte voor de groei van het treinverkeer, maar zorgt ze er ook voor dat er ruim baan komt voor woningbouw. De komende jaren worden er in dit deel van Utrecht namelijk duizenden woningen gebouwd.

Bekijk: Bekijk live de werkzaamheden aan de fietstunnel

Na maanden voorbereiding

De voorbereidingen voor de tunnel aan het eind van de Locomotiefstraat zijn al meer dan een half jaar aan de gang. Aannemer Hegeman heeft de tunnel vanaf september 2020 eerst langs het spoor aan de Locomotiefstraat opgebouwd. Nu de tunnel klaar is, plaatsen ProRail en Hegeman de tunnel met speciale voertuigen in het spoor. Deze operatie begint op 30 april, en wordt op 4 mei afgerond.

Werkzaamheden

Voor de werkzaamheden worden spoorstaven verwijderd. Ook halen we bovenleidingen weg. De grond wordt met graafmachines uit de spoordijk gegraven en afgevoerd. Hiermee komt er ruimte om de tunnel in te schuiven. Als dat gebeurd is, bouwen we het spoortalud, het spoor en de bovenleidingen weer op.

Treinverkeer

Door de werkzaamheden rijden er vanaf de vroege ochtend van zaterdag 1 mei geen treinen tussen de stations Zuilen en Utrecht Centraal. ProRail en Hegeman werken dag en nacht door zodat de treinen weer zo snel mogelijk kunnen gaan rijden. Ook op andere delen van het traject Amsterdam - Utrecht zullen werkzaamheden plaatsvinden. Gebruik daarom altijd eerst een reisplanner voor vertrek.

Vanwege onze coronamaatregelen kan er helaas geen publiek of pers bij de bouwwerkzaamheden zijn. U kunt de werkzaamheden vanaf vrijdag einde dag live volgen via een livestream. Die wordt in dit bericht geplaatst en op de projectpagina.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers