Bomen uit Groenenkan krijgen tweede leven

Nieuws

4 maart 2024

Medewerkers van ProRail hebben vrijdag 1 maart samen met vrijwilligers van Stichting MeerBomenNu de handen uit de mouwen gestoken in Groenekan. Daar staan zo’n 2200 bomen: meidoorn, sleedoorn en kornoelje. Die konden daar vanwege de veiligheid op het spoor niet langer blijven staan.

Tweede leven

Alle bomen gaan we op twee locaties herplanten. 800 bomen worden de komende twee weken herplant op ProRail grond nabij parkeerplaats Oudenhorst in Woudenberg. De 1400 andere bomen gaan naar Amelisweerd, waar zij voor variatie zorgen in het bestaande bos. Zo geven we de bomen een tweede leven en helpen we de natuur een handje.

De bomenoogstdag was een inspirerend voorbeeld van samenwerking voor een groenere wereld. Peter Klaver, inspecteur verantwoordelijk voor groen beheer in Randstad-Noord, benadrukt de waarde van deze inspanning: “Het klinkt misschien een beetje sentimenteel. Maar hier word ik nou blij van. Gewoon een dag lekker aan de slag, met mensen die dat leuk en belangrijk vinden.”

Bijdragen aan biodiversiteit

Als grootgrondbezitter met circa 10.000 hectare grond, waarvan slechts de helft voor spoor gebruikt wordt, ziet ProRail kansen om bij te dragen aan natuurbehoud en biodiversiteit. Peter Klaver: “Als we deze bomen door de aannemer weg hadden laten halen was dat financieel te kostbaar geweest. Nu redden we het voor een fractie van dat bedrag. Samen met een enthousiaste groep vrijwilligers van MeerBomenNu. Aannemers hebben heel creatief met ons meegedacht omdat ze het een bijzonder initiatief vonden.”

Met deze geslaagde samenwerking onderstrepen ProRail en MeerBomenNu het belang om actief bij te dragen aan een groenere toekomst. Met oog voor natuurbescherming en duurzaamheid.

Snoeien en kappen

Omgewaaide bomen die de spoorbaan blokkeren, vallende takken in de bovenleiding of herfstbladeren die gladheid veroorzaken. Groen langs het spoor kan zorgen voor vertragingen en onveilige situaties. Dat wil ProRail voorkomen door het groen goed te onderhouden.

Lees meer over dit onderwerp Lees meer over dit onderwerp

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers