ProRail klaar voor opstarten reguliere dienstregelingen

Nieuws

6 mei 2020

Door intensief onderhoud in de afgelopen weken ligt het spoor er goed bij. Storingsploegen staan paraat én onze verkeersleidingsposten zijn weer volledig bezet. Zo zorgt ProRail ervoor dat de reguliere dienstregelingen weer kunnen worden opgestart. “We gaan voor de volgende stap,” aldus John Voppen, CEO van ProRail.

Het kabinet maakte woensdagavond 6 mei bekend dat de reguliere dienstregelingen voor reizigers vanaf 1 juni weer kunnen worden opgestart. Nog steeds geldt dat het openbaar vervoer alleen bedoeld is voor noodzakelijke reizen. 
 
Om de treinen van Keolis, Qbuzz, NS, Arriva en Connexxion weer volledig te laten rijden zorgt ProRail ervoor dat storingsploegen gereed staan. Daarnaast voeren we maatregelen in op stations en bij overwegen. En staat onze incidentenbestrijding klaar om calamiteiten op het spoor te verhelpen.

Verkeersleiding op volle sterkte

De verkeersleiding van ProRail stuurt al het treinverkeer in Nederland aan. De twaalf verkeersleidingsposten zijn sinds 22 april al bijna volledig bemand. Dat komt omdat NS op 29 april de dienstregeling al opschaalde van 20% naar 55%.
 
Onze verkeersleiders kunnen veilig werken, volgens de richtlijnen van het RIVM. Waar nodig, plaatsten we schermen tussen de verschillende werkplekken.

Spooronderhoud

ProRail en spooraannemers hebben de afgelopen weken onderhoud aan het spoor verricht. Ook hebben we lege treinen over het spoor laten rijden, zodat het spoor niet kon gaan roesten. Dit maakt dat we het treinverkeer nu direct weer op kunnen starten.
 
Op een aantal locaties hebben we zelfs extra werkzaamheden uit kunnen voeren. Bijvoorbeeld in de Schipholtunnel. Hier pleegden we nu onderhoud, dat anders in de loop van 2020 en 2021 voor veel reizigershinder zou zorgen. Bij onderhoudswerkzaamheden volgen spooraannemers het protocol Samen veilig doorwerken. Dit protocol stelden het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties vast.

Maatregelen op stations

ProRail en NS voeren sinds maandag 4 mei stapsgewijs maatregelen op stations door. Deze maatregelen helpen reizigers om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Zo komen er afstandslijnen bij drukke (rol)trappen en kaartverkoopautomaten. En zie je op drukke perrons aanwijzingen voor hoe je anderhalve meter afstand houdt. De coronamaatregelen staan op de informatieschermen. Wanneer nodig, worden ze ook via omroepberichten onder de aandacht gebracht.

CEO ProRail trots op spoorsector

“We zitten in een ongekende situatie,” zegt CEO van ProRail John Voppen. “Het is goed te zien hoe we er als bedrijven in de spoorsector met elkaar de schouders onder hebben gezet, zodat het spoor en de infrastructuur gezond blijven. Daarbij denk ik ook aan de goederenvervoerders, die de afgelopen weken zoveel mogelijk hebben doorgereden om winkels en ziekenhuizen in Europa te kunnen bevoorraden. Nu de dienstregeling weer wordt opgestart kan ik dan ook met trots naar de sector kijken en zeggen: ‘We gaan voor de volgende stap!’” 

Voppen: “Ondanks dat de reizigersvervoerders weer een volledige dienstregeling gaan rijden op het spoor hoop ik dat iedereen z’n gezonde verstand gebruikt en de maatregelen van het kabinet en de vervoerders volgt. Alleen zo kunnen we op een verantwoorde manier gebruik maken van het openbaar vervoer.”

Nu er steeds meer treinen rijden, roept ProRail iedereen op om extra alert te blijven bij spoorwegovergangen. Onze buitengewoon opsporingsambtenaren surveilleren zichtbaar bij overwegen. Dat blijven zij ook na 1 juni doen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers