ProRail krijgt hulp bij snellere aanpak ERTMS

Nieuws

31 maart 2021

ProRail gaat een 'innovatiepartnerschap' aan met twaalf bedrijven om de invoering van ERTMS een boost te geven. Dat is op de tweede dag van de RailTech Europe Live bekendgemaakt. In juli 2020 introduceerde ProRail ASAP: Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS. We vroegen bedrijven slimme ideeën om de invoering van het treinbeveiligingssysteem ERTMS te versnellen. Driekwart jaar na de succesvolle startbijeenkomst heeft ProRail twaalf bedrijven geselecteerd die als innovatiepartner van ProRail een businesscase gaan uitwerken.

Businesscase

In juli is het volgende beslismoment, als de partners hun ideeën pitchen voor de beoordelaars van ProRail. Als de businesscase is geaccepteerd, volgen een testfase en een commerciële fase. Hierin bekijkt ProRail welke innovaties in aanmerking komen om daadwerkelijk in te zetten.

Bekijk: Twaalf geselecteerde bedrijven gaan als innovatiepartner werken aan een businesscase

Innovatiepartners

Het gaat om partnerschappen met de volgende bedrijven: Rail Connected, Heijmans Infra, Allinq Group, BAM Infra Rail, VRS Railway Industry, Tizzin, Movares, GeoNext, VolkerRail, Strukton Rail, Pilz en Delta Pi.  

In verband met de uitwerking van de businesscases kan ProRail nu alleen de namen naar buiten brengen. Maar het gaat om een bonte verzameling ideeën. Van robotisering tot slimme behuizingen.

Infographic over het versneld implementeren van ERTMS
Infographic over het versneld implementeren van ERTMS

Onze grootste klus ooit

ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System, de Europese standaard voor treinbeveiliging. ERTMS wordt gebouwd in treinen én in de infrastructuur van het spoor. Daarmee maakt de spoorsector de stap van een analoog naar een digitaal spoor. Het maakt grensoverschrijdend treinverkeer veel makkelijker.

ERTMS moet over tien jaar op de drukst bereden stukken spoor in Nederland zijn gebouwd. Daarna volgt de rest van Nederland. Het is onze grootste klus ooit.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers